Брюксел: Кристалина Георгиева все още е част от ЕК

26

Кристалина Георгиева все още е част от Европейската комисия, много важен член на екипа, отговаря за десетина служби на институцията и върши изключителна работа. Това заяви на пресконференция говорителят на институцията Александер Винтерщайн.Така той отговори на въпроси, свързани със съобщение в Туитър на Мартин Зелмайер, ръководител на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. В събота Зелмайер написа: „Би било голяма загуба за ЕК, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би накарала много европейци да се чувстват горди. Това би било също силен знак за равенството на половете“.

Всички сме запознати с медийните спекулации, нямам коментар по тях, заяви днес Винтерщайн. Туитът изразява споделеното широко мнение сред хората, които са имали предимството, честта и удоволствието да работят със заместник-председателя на ЕК.

Всички ние сме имали възможността да се насладим на нейния изключителен талант и богат опит. Председателят на ЕК също преди време направи подобна оценка. Туитът повтаря мнение, вече изразявано от Юнкер и споделено от всички, не само в Брюксел, по отношение на изключителните качества на Георгиева. Всеки, който работи с нея, споделя това мнение. Заради това бе написан този туит, поясни говорителят.

Според слуховете изглежда Кристалина Георгиева е възможен кандидат за генерален секретар на ООН, затова туитът засяга тази тема. Процесът на избор на генерален секретар на ООН не изисква националните правителства да съобщават за номинациите си на ЕК, комисията няма никаква роля в този процес. Няма никакво основание правителство на държава от ЕС да съобщава намеренията си в тази посока, добави Винтерщайн, попитан дали София е уведомила Юнкер, че е възможно да номинира Георгиева за най-високия пост в ООН.

Източник: БТА