Турция уволни над 10 000 учители заради връзки с Кюрдската работническа партия

34

Турските власти отстраниха от работа над 10 000 учители, за които се предполага, че имат връзки със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК). Мярката идва на фона на продължаващата чистка след неуспешния преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли, пише БГНЕС.

„Хората, за които става въпрос, са временно отстранени – в платен отпуск, очаквайки разследване“, съобщи анонимен източник от държавната администрация, цитиран от АФП.

Според данни на Анадолската агенция става въпрос за общо 11 500 души, които са заподозрени от министерството на образованието, че участват в дейности „в подкрепа на сепаратистката терористична организация и нейните клонове“, както властите наричат ПКК.

Агенцията посочва също, че се очаква броят на отстранените да нарасне до 14 000 души в рамките на разследването, което се провежда съвместно с местните кметски власти.

По-рано по време на посещение в населената предимно с кюрди провинция Диарбекир премиерът Бинали Йълдъръм посочи, че до 14 000 учители ще бъдат отстранени от работа заради връзки с ПКК.

Мярката срещу учителите идва, след като през лятото на миналата година турските власти и ПКК прекратиха своето примирие и организацията поднови нападенията срещу силите за сигурност. В отговор Анкара започна широкомащабна операция в югоизточните части на страната.

В същото време в. „Хюриет“ съобщава, че според турски медии властите в страната ще унищожат голям брой учебници, за които се предполага, че са написани от поддръжници на турския проповедник Фетхулах Гюлен, за когото Анкара смята, че стои зад проваления преврат.

Общо 58 учебника на задържани след преврата хора, ще бъдат иззети и унищожени, а след това написани от нови автори. До началото на новата учебна година в Турция на 19 септември ще бъдат готови общо 250 млн. учебника, които са преработени от министерството на образованието.