Северна Корея е извършила своя „най-мощен“ ядрен тест досега

59

Военните в Южна Корея заявиха в петък, че според тях КНДР е извършила своя „най-мощен“ ядрен тест досега, предаде АФП, позовавайки се на южнокорейски медии.

„Ние смятаме, че Севера е провел ядрен тест днес. Взривът се смята, че е бил около 10 килотона – най-мощният на Северна Корея досега“, казва неназован представител на министерството на отбраната, пише „Труд“.

Президентът на Южна Корея Пак Кън Хе каза в петък, че Северна Корея е извършила ядрен тест в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и директно предизвиквайки международната общност, предаде Ройтерс.

Петият ядрен тест на КНДР доказва „маниакалното безразсъдство“ на лидера му Ким Чен Ун в пълното игнориране на световните призиви да се откаже от преследването на идеята за създаване на собствени ядрени оръжия, казва Пак цитирана от администрацията си.

Сред ширещите се спекулации за извършено ядрено изпитание от КНРД, американската агенция USGS съобщава: „Възможна експлозия е станала край мястото където Северна Корея в миналото е извършвала ядрени взривове. Ако наистина става дума за експлозия, Националният център за информиране при земетресения към USGS не може да определи какъв вид е, дали е ядрена или някакъв друг вид“, се казва в съобщение на сайта на агенцията.