До 16 септември американски изтребители ще охраняват българското небе

42

Навръх 9 септември два американски изтребителя поемат охраната на българското небе. Българските самолети МиГ-29 и американските F-15 започнаха тренировките по съвместната охрана на въздушното пространство, като мисията ще продължи до 16 септември. Окончателното решение за Air Policing беше взето от кабинета в края на август месец. Военният министър Николай Ненчев уточни, че разходите по охраната на българското въздушно пространство ще бъдат поети изцяло от американската страна, пише dariknews.bg.

В авиобаза Граф Игнатиево започват тренировките на предвидените за изпълнение на съвместни задачи по Air Policing сили и средства. Тренировката ще се проведе под управлението на Обединения център за въздушни операции – ТОРЕХОН, Испания и Центъра за управление – София.

Участие ще вземат български и американски екипажи на самолети Миг-29 и F-15.

Решението за усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на САЩ беше прието от кабинета на 24 август тази година.

„В тази мисия ще участват два американски самолета, които съвместно с нашите пилоти, ще извършват охрана на въздушното пространство. Цялата мисия, която ще продължи около 1 седмица, ще бъде изцяло на разноски на САЩ, т.е. българската страна не дължи нищо по този договор“, посочи министърът на отбраната Николай Ненчев.

По време на съвместното изпълнение по охрана на небето ни българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. При охраната на въздушното пространство дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите – зона за дежурство във въздуха; прехват; визуално опознаване; съпровождане и намеса.

Не се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на САЩ.