Русия получи разрешение да строи „Турски поток“

39

„Газпром“ получи от Анкара първото разрешение за строителството на „Турски поток“. Документът е бил получен по дипломатически канали. Това съобщава руската компания „Газпром“, цитирана от агенция Новости.

Миналата седмица Алексей Милер от „Газпром“ и министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайракдог се договориха за бързо завършване на всички подготвителни процедури за реализация на проекта на газопровод през Черно море.

Стартът с издаване на разрешението е позитивна новина за „Газпром“. Настоящата крачка на турската страна отразява заинтересоваността на турското правителство от проекта и свидетелства за постъпките към практическата му реализация, се посочва в съобщението на компанията.

Проектът „Турски поток“ е газопровод от Русия до Турция, който ще мине по дъното на Черно море.

Проектът стана актуален, след като президентът Владимир Путин демонстративно обяви края на „Южен поток“ през декември 2014 г. Газопроводът минава на 660 км по стария коридор на „Южен поток“ и 250 км. по ново трасе към европейската част на Турция.

Наблюдатели твърдят, че осъществяването на Турски поток е сигурен знак, че „южният“ му събрат през България няма да се случи.