Бивш шеф на КТБ взе царските конюшни за смешна сума

60

Държавата най-накрая успя тайно да продаде царските конюшни в центъра на София на бившия управител на КТБ Янко Иванов за смешната сума от 658 870 лв. За сделката съобщиха от групата на БСП в парламента. По думите на депутата Жельо Бойчев това е „грабеж“, пише OFFNews.

Години наред тече битка кой да сложи ръка върху апетитния имот, който някога се е ползвал за гараж на царската фамилия и който се намира на бул. “Дондуков“ точно срещу двора на Първа английска гимназия.

Теренът е огромен – 8 декара и много апетитен, на него може да се построи голяма офис сграда, хотел или дори мол, коментират имотни експерти.

Преди години част от имота – 1,3 декара, е прехвърлен чрез заменка на фирма „Дивисима“, чийто управител и собственик е именно Янко Иванов и то при условие, че преди това – през 2003 г. – същият парцел е даден на друга фирма „Гондол“, собственост на Газуан Шараф, който направи поредица от успешни сделки у нас.

През годините „Дивисима“ повежда съдебна битка, за да вземе земята, тъй като тя притежава само срутените сгради върху нея и незнайно как съдът отсъжда в нейна полза и тя става собственик на 1,3 декара. Останалите 7 декара са на държавата. До този юли.

Договорът за продажбата на царските конюшни е доста интересен. Първо, той е закодиран като прекратяване на съсобственост, а не като продажба. „Държавата чрез областния управител Веселин Пенев, който е представител на Реформаторския блок, прекратява съсобствеността между нея и фирма Дивисима“ и продава имота на трета фирма „Евротрансбилд“ – пише в договора.

Проверка в ДАКСИ показа, че и „Дивисима“, и „Евротрансбилд“ са фирми на Янко Иванов, чийто управител той е.

По един или друг начин лятото на 2005 година „Дивисима“ придобива скандално част от царските конюшни буквално в последния ден на правителството на друг цар – Симеон Сакскобургготски. Правителството на царя напуска, но успява да даде апетитния имот.

Оттогава – до този юли Иванов и държавата си делят собствеността, съответно 1:7 декара, в полза на държавата.

В договора за продажба от юли пише, че държавата прекратява съсобствеността си и продава на фирмата на Иванов 86% от царските конюшни. В него е записано още, че сделката има сила и на нотариален акт, както и че новият собственик е наясно и поема всички рискове, тъй като за част от имота се водят съдебни битки (битката в съда между „Дивисима“ и „Гондол“ още продължава). С договора купувачът се разписва, че няма да има претенции към държавата независимо от изхода на делото.

Втората интересна част на договора за продажба на царските конюшни е, че той не е продаден наведнъж, а на три части. Справка на OFFNews в имотните архиви показа, че незнайно защо имотът е разделен на три части още преди години. По принцип според закона, ако се продава държавен имот за сума по-висока от 500 000 лева, то сделката трябва да стане само с решение на Министерски съвет, коментира бившият областен управител на София Росен Малинов. Разделени на три части, царските конюшни не надвишават тази сума.

И трите договора за продажба са подписани един след друг на 8 юли 2016 година. В първия договор се продава малко повече от 1 декар за 132 218 лева. Във втория договор се продават 1.3 декара за сумата от 135 433 лева. И в третия е най-голямата част от имота – почти 5 декара (4 762 декара) на цена 391 219 лева. Общата сметка показва, че общо 7 329 декара са продадени на безценица за сумата от 658 870 лева.

Янко Иванов, който вече е официален собственик на конюшните на царя – имот за милиони, е малко известен в обществото – до януари 2005 г. той е председател на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка.

За сравнение, миналата година, сградата на бившото чешко посолство, която е 3.5 декара и се намира на пет крачки от царския имот, беше продадена за 11 милиона лева. Подобен апетитен имот е старият хотел Сердика, чийто земя от 10 дка беше купена за близо 20 млн. лева. Преди 5 години пък царските конюшни били оценени на 5,6 милиона евро, каза бившият областен управител Росен Малинов. А сега са продадени за няма и 700 хиляди лева.

Групата на БСП вече е сигнализирала за сделката с царските конюшни вицепремиера Румяна Бъчварова, която отговаря и за дейността на областните управители, ще подаде сигнал и до прокуратурата и пита „Знае ли премиерът Бойко Борисов за тази далавера“.

Бившият областен управител Росен Малинов добави, че лявата партия ще изиска от Министерство на правосъдието да развали тази сделка, тъй като има такава правна възможност.