Следващо поколение самолети ще лети над САЩ и Русия (ВИДЕО)

888

Изискванията към изтребителя шесто поколение се разработват активно в САЩ и Русия. Военни експерти разказват каква може да бъде в обозримо бъдеще военната авиация.

В САЩ се работи по изучаването на перспективната тактика на въздушния бой и на технологиите, необходими за постигане на господство във въздуха в бъдеще. Концептуалните виждания се оформиха в набор от изисквания, получили наименованието „Следващо поколение въздушно господство“ (Next Generation Air Dominance – NGAD). В някои случаи този документ се нарича „Повишаване на способността за проникване във въздушното пространство на потенциалния противник“ (Penetrating Counter Air –PCA), пише блиц.

Бригадният генерал Алекс Гринкевич, участващ в програмата „Въздушно превъзходство-2030“ (Air Superiority 2030), в интервю за изданието Defense News заявил: „Ние трябва да имаме нещо още към края на 2020-те години“. „Мисля, че реалните срокове за създаване на изтребителя от шесто поколение са някъде към 2028 година, при наличие на инвестиции в ключови области на необходимите технологии“. В този случай, според генерала, може да се говори за нови възможности за навлизане във въздушното пространство на потенциалния противник.

Следващо поколение въздушно господство

Американски анализатори прогнозират, че бъдещото доминиране на ВВС на САЩ ще се основава не само на една платформа, например изтребителя от шесто поколение. По-скоро това ще бъде някакво комплексно мрежево семейство от системи.

В момента вече се работи по подобна схема в базата на ВВС на САЩ в Райт Патерсън (щат Охайо). Именно там се очаква да бъдат изследвани новите технологии и да се изработят уточнените изисквания в рамките на NGAD. Ключът към успеха ще бъдат паралелните работи в областта на разработката на двигателя, бордовото радиоелектронно оборудване и оръжието, които след това ще бъдат интегрирани в изтребителя от шесто поколение.
„NGAD, също като другите изтребители, ще трябва да може да прониква в отбраняваното от врага въздушно пространство и да навлиза в оспорвани пространства, но освен това ще трябва да бъде в състояние да действа на по-големи разстояния в сравнение със сегашните платформи“, посочва Гринкевич.
Свръхзвуков и безпилотен

И в Русия се работи по изтребителя от шесто поколение.

Още през март 2016 година главнокомандващият на Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев заяви, че„се прави разработка на шесто поколение и вероятно на 7-мо поколение“.

По-късно представител на Обединената авиостроителна корпорация Владимир Михайлов каза, че бойният самолет от шесто поколение ще се издигне във въздуха през 2023 година. А през юли съветникът на заместник-генералния директор на концерна„Радиоелектронни технологии“Владимир Михеев заяви, че самолетите шесто поколение ще бъдат космически и безпилотни. С други думи, ще могат да излизат в близкия космос, а управлението им ще бъде с опции: ще може да се вземе пилот на борда, но ще може да се лети и без него. По думите на Бондарев „възможността за безпилотна експлоатация е едно от изискванията към изтребителя от шесто поколение“. Освен това, самолетът трябва да бъде в състояние „да достигне хиперзвукова скорост, да бъде мултифункционален, свръхманеврен и слабозабележим“.

„Всичко това е сферата на дискусиите“ – Планове за създаване на отечествено „шесто поколение“ има, но разбиране как трябва да изглежда то, какви технологии да се използват и срещу какви съперници му предстои да се изправи, няма– посочва независимият военен експерт Антон Лавров.
Например има много проблеми с хиперзвуковите самолети. В САЩ не веднъж са се опитвали да направят изпитания при хиперзвукови скорости. Само че повечето прототипи при такива режими не издържаха и няколко минути полет.

„Преди да говорим за 6-то поколение, трябва да направим така, че 5-то да бъде доведено до работоспособно състояние, а разработки по 6-то поколение, разбира се, трябва да се правят. Само че аз не бих правил изказвания, че нашият перспективен изтребител ще излети във въздуха само след шест години, през 2023 година. Някакъв макет, разбира се, може да се издигне във въздуха. Дали обаче това ще бъде шесто поколение?“, казва главният редактор на списание „Износ на въоръжение“ Андрей Фролов.

Главният редактор на списание „Взльот“ Андрей Фомин отбелязва, че не се знае дали има някакъв документ, определящ концепцията му.
„Затова все още не може да се каже уверено какъв ще бъде самолетът шесто поколение – пилотиран или безпилотен, хиперзвуков или не. Засега всичко това е повече в областта на дискусиите и предварителните научни изследвания“, отбеляза Фомин.