Двама мъже в затвора за противозаконно вкарване на 20 чужди граждани в България

26

Двама мъже от гр. София се признаха за виновни за противозаконно подпомагане на 20 чуждестранни граждани да преминат през територията на страната, се споразумяха с прокуратурата, като получиха ефективни наказания, от по 2 г. „лишаване от свобода“, съобщи Районна прокуратура-Царево за „Нова Вест“. 

Георги Ковачев и Петър Цветков са осъдени, за това че на 29.08.2016 г., в землището на гр. Китен, общ. Приморско и по Републикански път 11-99, в съучастие като съизвършители, с цел да набавят имотна облага, противозаконно подпомогнали 20 чуждестранни граждани от Република Афганистан и Република Пакистан (сред тях е имало 5 души ненавършили 16 г. възраст) да преминат през територията на Република България, чрез използване на микробус – престъпление по чл.281, ал.2, т.1, предл. първо, т.4 и т.5, вр. ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК.

Ковачев и Цветков са осъдени и получават ефективно наказание от по 2 г. „лишаване от свобода“ за всеки от тях.

Наказанията трябва да бъдат изтърпени при първоначален „строг“ режим в затвор. На двамата мъже е наложена и „глоба“ в размер на по 5000 лв. Споразумението, което е одобрено от Районен съд-Царево, е окончателно.