Българи изобретиха гориво от череши

41

Български специалисти са изобретили гориво за ракети за борба с градушките, което се произвежда от череши. То ще се произвежда от продукт, извлечен от вкусните плодове, пише inews.bg.

Едва ли е случайно, че изобретението е направено в Кюстендил, където черешата е на особена почит. Новото гориво може спокойно да замени това, което в момента се използва в противоградните ракети.

Сред преимуществата на иновацията е, че тя ликвидира изцяло замърсяващия ефект върху природата от традиционните ракети, изстрелвани за борба с градушките. Освен това производството му няма да навреди по никакъв начин на количеството реколта от череши или пък на цената им на пазара, тъй като се използват само негодни за консумация плодове – презрели, изгнили, изсъхнали и т.н., които така или иначе се изхвърлят от фермерите, обяснява един от изобретателите – Христофор Скандалиев, който е и член на местния клуб по аерокосмически технологии „Зодиак“.

Самото гориво се получава след първична обработка на черешите, вследствие на което се прави биомаса с високо съдържание на захар. От този продукт вече може да се направи и ракетното гориво. Само няколко лъжички са достатъчни, за да се издигне във въздуха ракета с маса 2 кг на височина 600 метра.