Българският контингент остава в Афганистан до края на 2021 година

16

Българският военен контингент в Афганистан може да остане още пет години. За това говорят плановете на Министерството на отбраната, което е обявило обществена поръчка за наемане на сателит и сателитно оборудване за осигуряване на непрестанна комуникация между българските части в Афганистан и Щаба на въоръжените сили в София. Обществената поръчка е със срок за изпълнение до 22.11.2021 г. и е на обща стойност до 1,55 млн. лв., с ДДС, съобщи БГНЕС.В документацията за обществената поръчка, възложител на която е подчинената на министъра на отбраната Николай Ненчев, главна дирекция “Отбранителна аквизиция”, все пак се посочва, че може да има и предсрочно прекратяване на договора, ако мисията на българските военни в Афганистан приключи преди края на 2021 г.

В неделя във Варна премиерът Бойко Борисов изрази недоволство, че у нас идват все повече афганистански бежанци. По данни на МВР половината от бежанския поток у нас през 2016 г. се дължи именно на граждани на Афганистан. От началото на годината 4442 души от афганистански произход са поискали закрила на българска територия.

„Ние харчим по 80 милиона лева на година да държим контингента в Афганистан, а там сега е мирно и спокойно. Сега да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти”, коментира Борисов и поиска външният министър Даниел Митов да повдигне въпроса при разговорите си с афганистански официални лица.

Министерство на отбраната плаща годишно около 300 000 лв., за да осигури непрестанна сателитна връзка с нашите военни, които са в Афганистан. Победителят в обществената поръчка за осигуряване на сателитна комуникация, ще трябва да осигури и техническа поддръжка на системата, а ако се наложи и да командирова служители до Афганистан, които да ремонтират техниката. Изпълнителят трябва да осигури обучение на военните, както и евентуално предислоциране на техниката. При евентуално прекратяване на мисията ни в Афганистан преди края на 2021 година, в срок от един месец изпълнителят на бъдещия договор трябва да осигури спиране на системата за сателитна комуникация. Критерият за избор на изпълнител на услугата са предложени най-ниски разходи, като с тежест от 70% при определяне на победител ще е цената за осигуряване на сателитен пренос на месец и 30% разходите за труд при поддръжка и ремонт на системата.