Вила насред океан оцелява повече от 100 години (СНИМКИ)

66

Да живееш върху малък скалист остров в океана и сутрин да наблюдаваш вълните, които се разбиват в къщата ти, не е фикция, а факт. Едно триетажно имение вече повече от 100 години оцелява, кацнало на върха на малък скалист остров в Narragansett Bay в района на Род Айлънд, САЩ, съобщава marica.bg.

kyshta54567

Мащабната къща е построена през 1905 година от Джоузеф Ловеринг Уортън. Причините са недоволство и неподчинение заради това, че правителството иззема негови имоти, а идеята – имението е да е на място, на което никой не може да го притеснява. Къщата разполага с 23 стаи и пет бани. Видима от бреговете на континента, тя е известна сред местните жители като Къщата на скалата.

Странното имение е устояло на безброй бури и урагани. Първоначално към него е имало дълъг каменен кей, който обаче е отнесен от ураган през 1938 г. Самата къща, която се намира само на 6 метра над водата, гъмжаща от акули, оцелява с минимални щети.

kyshtaf8iwertye

Днешният собственик Хенри Ууд е архитект от Бостън, който купува къщата през 1961 г. Тя се продава в продължение на две десетилетия след смъртта на вдовицата на Уортън през 1941 г. Когато Ууд я придобива, тя е в занемарено състояние, с изпочупени прозорци, гнили подове и изцяло порутен покрив. Ууд и синовете му се заемат с ремонта, влагайки екологични материали и ползвайки зелена енергия.

Заради това и сега имението е изцяло енергийно независимо. Вятърна турбина на покрива осигурява електричество, докато фотоволтаичните клетки доставят допълнителна мощност.

kyshta74356

Дъждовната вода, събрана от покрива, осигурява вода за измиване и почистване. Питейната вода идва от филтрираща система за морска вода. Тя се загрява от слънчеви панели. Къщата има дори система за компостиране на отпадъците от тоалетната. След това компостът се използва за наторяване на малката градина до дома.