Избухна гражданска война след импийчмънта на Дилма Русев в Бразилия (ВИДЕО)

18
blank

Масови акции на протест избухнаха в редица бразилски градове. По улиците са както привържениците, така и противниците на отстраняването на бразилския президент с български корени Дилма Русев, съобщават световните медии.

В Сао Пауло участниците в демонстрациите против импийчмънта на Дилма Русев влязоха в сблъсък с полицията. Стражите на реда са употребили сълзотворен газ. В отговор към полицаите полетяха камъни, бутилки със запалителна течност и дори самоделни бомби, съобщи blitz.bg.

Протестиращите разбиха офис на банка, след което блокираха път с чували с боклук и ги запалиха.

По-рано горната камара на парламента на Бразилия изпрати държавния глава в оставка. Процедурата по импийчмънта започна, след като в най-голямата бразилска петролна компания, която навремето е била ръководена от Русев, бяха разкрити големи финансови машинации. Политикът дори бе обвинен в укриване на реалния дефицит в бюджета на страната по време на преизбирането си на поста, преди две години.

В хода на гласуването сенаторите в хор изпълниха държавния химн. До следващите президентски избори през 2018 година страната ще бъде ръководена от 75-годишният вицепрезидент Мишел Темер.

В някои съседни държави оставката на Русев бе видяна като държавен преврат. Венецуела, Боливия и Еквадор отзоваха посланиците си в Бразилия.