Ген. Радев: Няма да сватосвам БСП и АБВ, ще победя Борисов ако се кандидатира за президент

47

„В системата на държавно управление липсва коректив. Сега има срастване на партия с държава. В България липсва разделение на властите. Една партия контролира изпълнителна, законодателна и съдебна власт.

Президентът трябва да е този коректив. Той трябва да е независим“, казва кандидатът за президент Румен Радев пред bTV.

„Няма да се меся в политически поръчки, влизам като безпартиен, който споделя платформата на БСП. Поддържал съм връзки с хора от АБВ, ще се радвам на подкрепата им, но няма да сватосвам двете партии. Не това е целта ми“, каза още Радев. „Всички разбраха, че моята кандидатура е от БСП, но ще е издигната от ИК. Това може да го приемете като една стратегия за привличане на всички българи, които искат да променят статуквото”, поясни той.

Той отхвърля упреците на Татяна Дончева, че е лансиран от оръжейни лобита и хора от ДС. Според него тя свири на разстроена цигулка и е пример за безотговорно политическо говорене. Министър Ненчев пък трябвало да подаде оставка отдавна.

„Ще победя Бойко Борисов ако се кандидатира за президент“, категоричен е генералът. Той предпочитал да отиде на първо посещение в Брюксел, а не в Москва ако спечели битката за „Дондуков 2“.

Генерал Румен Радев казал „да” на Нинова да е кандидат-президент по телефона. Пред bTV той поясни, че първоначално ѝ е казал, че трябва да помисли.

Относно мълчанието му си сега той заяви „Аз съм човек с голяма психическа устойчивост, не смятам да отговарям на всички нападки”.

„Помня малко преди да си пусна рапорта, че напускам при тези условия, имах обаждане от г-жа Корнелия Нинова, никога не съм познавал тази жена преди, тя ми се обади и каза, че името ми се върти из техните структури. Завари ме на работното си място. Аз от 2 г. водя една борба, не е еднократно издигах глас за оцеляването на авиацията, за достойнството на хората за тази авиация”, посочи генералът.

„Помните, че аз подадох оставка и октомври 2015. Явно хората са видели в мое лице човек с кауза”, поясни ген. Радев по повод изненадващата кандидатура.

„Естествено не ѝ отговорих веднага”Това е сериозно решение аз трябва да помисля. Ден след като пуснах моята оставка на 2 август чух как министърът на отбраната и премиерът тълкуват моята оставка. Точно в тоя ден ми се обади г-жа Нинова да кажа категорично и аз приех”, спомня си още той.

„Ние самите тръгваме да предаваме момчетата, които рискуват живота си в авиацията. Нееднократно съм изразявал несъгласие, писал съм множество докладни за подобрение на българската авиация. Миналата година Бойко Борисов ме убеди да не напускам с ангажимент да има повече пари за МИГ-29 и за българските военновъздушни сили. Всичко това е огромно протакане. С Полша имахме например договор за шест двигателя, който се точи вече години.

Авиацията е оставена в наши ръце, на наша отговорност”, заяви Румен Радев и допълни: „Категорично не съм излъгал Борисов, че няма да се занимавам с политика. Въпросът, който ми зададе 2015 г. това дали не е политически натиск. Но е недопустимо да ми се дават оценки, че съм бил политическа фигура. Никога не съм се занимавал с политика.

Ген. Радев коментира и договора с Полша: „2008 г. няма как да съм знаел какво ще става с двигателите за Полша, от мен не е зависело абсолютно нищо”, заяви той и разкри още, че в България пристигат американски ВВС, които ще бъдат тук една седмица и съвместно с летците ни ще охраняват небето. Тя не ни струва нищо. „

Винаги съм твърдял, че съвместната охрана е добре за България, това означава повече сигурност и подготовка. Но почнем ли да си плащаме това, не е на добре”, коментира ген. Радев.

„Нямам навик да коментирам личния си живот. Аз съм семеен с деца. Така шумно афишираната любовница е моя законна съпруга. Бившата ми съпруга е прекрасна майка и човек, споделяме отговорността за децата“, казва още ген. Радев.