Албанската армия заплаши с война Черна гора

28

Протести пред посолството на Република Косово в Тирана заради демаркацията на косовската граница с Черна Гора. Недоволните албанци издигнаха лозунги „Албанците трябва да завладяват земя на Балканите, а не да дават“ и „Нямаме земя за даряване“. Те поискаха от албанското правителство да се намеси и да не допусне предаването на 8200 декара албанска земя от Косово на Черна гора, съобщи kanal3.bg.

Напрежението се повиши след като Албанската национална армия (АНА) заплаши с война Черна гора заради демаркацията на границата.

Договорът трябва да бъде утвърден на 1 септември, а черногорският премиер Филип Вуянович е на мнение, че всичко ще завърши така, както е предвидено през август миналата година във Виена. Тогава двете страни подписаха споразумението. „В Косово никой няма право да изразява каквото и да е било недоволство към Черна гора, защото тя не го заслужава. Във всяка ситуация показваме, че имаме държава, която се грижи за своята сигурност“, заяви министър-председателят Филип Вуянович.

Трите опозиционни косовски партии Алианс за бъдещето на Косово, движение Самоопределение и Инициатива за Косово от самото начало се противопоставят на договора за демаркация, който според тях ощетява територията на Косово в полза на Черна гора. Депутати от Самоопределение неотдавна поставиха на спорната гранична линия с Черна гора албанско знаме и табели „Република Косово“ и „Добре дошли“ с намерението да покажат къде е „истинската граница“. Така те оспориха граничната линия, определена със споразумение за демаркация на границата, подписано от двете страни миналата година. Знамето и табелите бяха свалени от черногорската полиция.