Кои българи ще получават разрешително за работа във Великобритания след BREXIT?

37

Нискоквалифицираните мигранти от ЕС да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания, след като тя напусне Съюза. Това обсъждат британските министри, съобщава „Дейли телеграф”, цитиран от БТА. Изглежда, промяната ще засегне много българи и румънци. Според Националната статистика броят на българите и румънците на Острова е достигнал рекордни нива – общо 61 000 души от март 2015 до март тази година, пише БГНЕС.

„Притокът на румънци и българи достигна нов максимум, макар това да се компенсира от спадането на общата миграция от държави извън ЕС”, посочват от статистическата служба.

Днес излезе докладът на Националната статистика, който сочи, че нетната миграция във Великобритания е 327 000 души годишно.

„Броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство ще могат да бъдат контролирани, ако се въведат разрешителни за работа”, каза пред „Дейли телеграф”сър Дейвид Меткаф, шеф на Консултативната комисия по въпросите на миграцията.

Основа на плана, според Меткаф, може да е предишната система за разрешителни за сезонна работа в земеделския сектор.

„Търговия на дребно, строителство и хранителна промишленост са секторите, в които мигрантите от ЕС могат да бъдат намалени чрез изискването за разрешителни”, пояснява Меткаф пред вестника.

Британският премиер Тереза Мей се зарече, че ограничаването на нетната миграция ще бъде „абсолютен приоритет” при преговорите за BREXIT.

Вчера Консултативната комисия по въпросите на миграцията посочи в доклад, че нискоквалифицираните мигранти са подложили „на допълнителен натиск в жилищните, образователните, здравните и транспортните услуги“.

В документа се отбелязва също, че мигрантите вече са 2 милиона от 13-те милиона нискоквалифицирани работници във Великобритания – тоест всеки седми.

В доклада пише следното:

„Основните ползи са за работодатели, които не могат да си намерят достатъчно британски работници. Мигрантите печелят от това, че получават по-високите заплати в сравнение с тези в родната си страна. Цената на това често е за сметка на определени населени места или сектори.“

„Тази цена включва рязко изменение на структурата на населението в определени райони, като е възможно това да се отрази на интеграцията; допълнителен натиск върху жилищните, образователните и транспортните услуги; сериозна експлоатация на някои мигранти поради недостатъчно прилагане на минималните стандарти за труд“.

През май, малко преди референдума за ЕС, статистически данни показаха, че нетната миграция за 2015 г. е била 330 хиляди, втори по големина брой, отчитан някога.

Увеличението се дължи на вълната от румънци и българи, дошли във Великобритания, откакто ограниченията за тях бяха премахнати. Сега те са почти една четвърт от всички мигранти от Европейския съюз във Великобритания.