Най-нестандартните училища (СНИМКИ)

159

Обикновено училищата са скучни и отегчителни за децата. Но не всички институции трябва да бъдат такива. Макар и малко, съществуват училища, които имат не само футуристични и високотехнологочни сгради, но предлагат и съвсем нов подход за учене, пише profit.bg. Например в Швеция има училище, което не дели децата по пол, а в САЩ деца правят страховити неща, които обикновено родителите им забраняват. Предлагаме ви преглед на 15 от най-необичайните училища в света днес.

Плаващо училище, Лагос, Нигерия

1472040623-nigeriq

Плаващото училище е уникална сграда във водата, която предлага както класни стаи, така и достатъчно място за игра. Училището има капацитет за 100 деца, дори и в екстремни климатични условия.

Училище в куб, Копенхаген, Дания

1472040606-daniq

Това училище е една гигантска класна стая, която събира повече от 1 100 ученика. Уроците се провеждат в стъклен куб, наречен гимназия. Отворените пространства са разделени в зони с комфортни места за сядане, които учат децата на гъвкавост и креативно мислене.

Училище с индивидуален подход, Австралия

1472040601-avstraliq

Освен необичайния светъл и ярък екстериорен дизайн, стратегията на преподаване в това училище е далеч от обичайната. Всички ученици тук имат свой собствен план за учене, който лесно може да бъде пригоден за учителите и родителите. Децата също така имат право да дадат свои предложения за подобряване на учебния процес. И още нещо отличително – класовете тук са разделени на малки групи.

Училището за реалния свят, Род Айлънд, САЩ

1472040628-sasht

От самото начало тук учениците учат това, какво наистина харесват. С цел да помогнат на тийнейджърите да се ориентира в професионалната си кариера, учениците работят с ментор, който ги напътства. Това означава, че учениците учат само това, което ще им помогне в бъдещата им професия. Тази стратегия на преподаване е приета в 55 училища в страната.

Училище, в което учениците се учат на опасни неща, Калифорния, Сан Франциско

1472040620-kali

Учителите в това училище прилагат най-страшните неща, за да съставят плана за обучение. Децата могат да идват на училище мръсни, да играят с огъня, да разглабят кухненски уреди. Тази стратегия позволява на учениците да бъдат съавтори на тяхното обучение.

Полово неутрално училище, Стокхолм, Швеция

1472040636-shveciq

В това училище учителите не се обръщат с „той“ и „тя“ към учениците, а с техните първи имена или с „те“. Целта е, на учениците да се създаде чувство на равнопоставеност и те да не се приемат като различни. Това образование спомага и за развитие на менталното здраве на учениците.

Най- яркото начално училище, Стокхолм, Швеция

1472040632-shve

Освен традиционната библиотека, това училище има „коридори за учене“, в които има дискретни места за медия презентации в рамките на обучението. Тук има и зони за тихо индивидуално обучение и проекти за малки групи. Освен това всички коридори имат Wi-Fi връзка. Коридорът за учене насърчава взаимодействието между ученици и преподаватели и създава възможност за интердисциплинарно обучение.

Училище в Силиконовата долина, Сан Франциско, Калифорния

1472040621-kalif

Това училище няма нищо общо с традиционните стандарти на преподаване. Образователната стратегия предлага на децата да мислят гъвкаво и да покажат технологичните си способности. Децата се учат на iPad, попълват плейлиста с актвности и изучават 3D моделиране на къщи за игра. Училището приема деца от 4 до 14 години.

Училище Стийв Джобс, Амстердам, Холандия

1472040618-holand

Тук всеки ученик има свой ​​собствен индивидуален план за учене, който се основава на неговия талант, умения и интереси. Този план се оценява и регулира на всеки шест седмици от детето, родителите и учителят му. Училището е отворено за ученици от 4 до 12 клас.

Училище, което насърчава творчеството и креативността, Ню Йорк, САЩ

1472040616-hewyork

Основателите на това училище вярват, че училището трябва да бъде нещо като място за игра. Според тях, това ще насърчи учениците да учат. Деца от 2 до 8 клас дискутират разнообразни теми, създават 3D модели на Ню Йорк и правят много забавни неща, които насърчава креативността.

Училище, в което учениците учат сред планини и скали, Стокхолм, Швеция

1472040635-shvec

Малко вероятно е учениците тук да бъдат отегчени, защото благодарение на опитни дизайнери, то изглежда повече като магически свят, в който децата могат да катерят планини, да изследват пещери и да си говорят на дървото. Тук няма да намерите класни стаи – цялата сграда е голямо отворено пространство. Учениците използват компютър, за да изпълнят плана си за обучение, който включва още музика, танци и изкуство.

Училище без предмети, Торонто, Канада

1472040604-canada

Тук учениците и учителите са на едно ниво. Учителите са наблюдаващи и могат само да съветват учениците, но не и да ги насилват. Тук няма домашни работи, оценки или строги графици. Учениците, според възрастта си, определят сами класа, който им харесва. Децата имат свобода да определят деня си и да правят каквото искат.

Най-„зеленото“ училище в света, Франция

1472040608-france

Всеки квадратен метър в това училище е тревна площ. Покривът на сградата и всички поляни са покрити с трева. Тук вярват, че седенето в прашните класни стаи не е полезно и колкото може повече време децата трябва да прекарват на чист въздух. В топлото време класовете учат директно на поляната.

Училище, в което няма стрес и напрежение

1472040607-fraaaaan

По време на часовете на учениците се дава свобода да седят където искат и да говорят с приятелите си. Те могат да скачат на стола или да лежат на пода, дори да се изцапат. Атмосферата в класните стаи е много позитивна и релаксираща. Училището има библиотека, гимнастически салон, младежки клуб.