Още една държава готви референдум за напускане на ЕС

35

Третата политическа сила в Холандия – Партията на свободата – работи по проект за референдум за изход на страната от ЕС. Ако Холандия излезе от алианса, Хага възнамерява да подобри отношенията с Москва и първо да отстрани антируските санкции. Това съобщава руският вестник „Известия“, позовавайки се на партийния лидер Герт Вилдерс съобщи economic.bg.

„Събитията от последните месеци показаха, че ние трябва скоро да решим въпроса с провеждането на референдум за членството ни в ЕС. Брюксел не трябва да диктува, с кого имаме икономически и политически отношения.“, – изданието цитира Вилдерс. „Възстановяването на отношенията с Русия, подчерта той, е приоритет за традиционната търговия на страната, която винаги е била Холандия“.
„В продължение на много векове, нашите народи, независимо от съществуващите конфликти, са намирали начин да се възползват само от взаимното сътрудничество. И днес отстраняването на антируските санкции – необходимо условие за нашето добро бъдеще“, – убеден е лидерът на Партията на свободата.
Политикът също разкритикува сегашния действащ принцип в ЕС, за върховенството на правото на алианса върху националната правна система. „Брюксел взима решения, въз основа само на собствените си интереси, а не слуша мнението на хората, а сам Европейският съюз – е експанзионистично чудовище, което краде от нашата социална система, идентичност и демокрация“, – каза Вилдерс.
Според лидера на Партията на свободата, единственият начин да се промени сегашната ситуация – изход от ЕС. „Всяко решение ще има правен статут само отделно от ЕС. Икономически, ние ще станем по-силни, включително и чрез отношенията ни и търговията с Русия“ – каза той.
Според „Известия“, партията очаква Nexit малко преди парламентарните избори, които ще се проведат през март 2017 г.