Бъг в „Андроид“ дава достъп до информацията на 900 милиона смартфона

29

Пропуски в софтуера, които могат да дадат на хакери достъп до всички данни в смартфона, е открит при модели, ползващи операционната програма “Андроид”, предаде Би Би Си. За проблема предупредиха експерти на базираната в Израел компания “Чек пойнт”, изследвали чипове на US фирмата “Куалком”. Техни процесори има в поне 900 млн. смартфона с “Андроид”. Засега няма доказателства киберкрадци да са се възползвали от бъга, успокояват от “Чек пойнт”.

Компанията изброява и засегнатите видове смартфони – Priv и Dtek50 на “Блекбъри”, Blackphone 1 и 2, Nexus 5X, 6 и 6P на “Гугъл”, HTC One, HTC M9 и HTC 10, LG G4, LG G5, и LG V10 на “Ел Джи”, Moto X на “Моторола”, OnePlus One, OnePlus 2 и OnePlus 3, US версиите на “Самсунг” Galaxy S7 и S7 Edge, Xperia Z Ultra на “Сони”.

Експертите предали информацията и доказателства за нея на “Куалком”, за която се смята, че вече е отстранила проблема и използва ремонтирани версии в производството. “Чек пойнт” пусна безплатното приложение QuadRooter Scanner, което проверява за този и други дефекти, както и дали са инсталирани обновените версии на софтуера.

Източник: trud.bg