Задържани са петима иманяри със злато при акция на ОДМВР – Плевен

195

Група, занимавала се с иманярство, е задържана при спецоперация на служители на ГДНП и колегите им от ОДМВР – Плевен.

На петимата мъже е наложена полицейска мярка за срок до 24 часа; Разследването продължава под наблюдението на Плевенската окръжна прокуратура

Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности, е проведена на 4 август. В хода на акцията, около 16 часа, в землището на село Петърница, на 3 км от пътен възел за село Бъркач, криминалисти задържали трима жители на Правец на 35, 41 и 66 години, 58-годишен мъж от Червен бряг и 50-годишен от село Телиш. Групата е заловена в момент на незаконно търсене на ценности. Те били оборудвани с металдетектори, а с трактор с прикачен плуг разкопавали земята. При огледа на място са иззети множество керамични фрагменти, четири металдетектора и три лопати. В ползван от извършителите лек автомобил „Субару“ са открити 33 предмета, притежаващи белезите и характеристиките на културно-исторически ценности, както и плик с малки жълти метални късове – самородно злато, по данни на 41-годишния от Правец.

Петимата мъже са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 277 а, ал. 3 от НК. Работата на разследващите продължава под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура – Плевен.