NASA насрочи първият полет на хеликоптера Ingenuity (ВИДЕО)

53

Първият полет на хеликоптера на НАСА Ingenuity ще се осъществи днес, съобщават от BBC

Ако успее, това ще бъде първият задвижван, контролиран полет на друга планета.

Демонстрацията трябва да покаже, че хеликоптерът на Марс – наречен Ingenuity (Находчивост) – се издига до около 3 метра, задържа се около 30 секунди, завърта се и след това се приземява.

Полетът на хеликоптера няма да бъде никак лесен, заради предизвикателните условия и неизпробваната досега технология.

„Чувството е невероятно“, казва Фара Алибай, системен инженер в Лабораторията за реактивно задвижване на Nasa (JPL).

„Ние летим на Земята от малко повече от 100 години и сега сме като“ да, ще отидем на друга планета и ще полетим „. Това е лудост. Но това е красотата на изследването. Това е красотата на инженерство. „

Полетът на Находчивостта е планиран за излитане в 07:30 GMT (08:30 BST) в понеделник. Първите данни, разкриващи дали експериментът с хеликоптер работи, трябва да започнат да се връщат на Земята около три часа по-късно.

Тази информация трябва да бъде предадена чрез Ровера на Наса за Постоянство и спътник на Марс, който ще я предаде на JPL.

Къде ще се проведе полетът?

Rover of Perseverance кацна в района на Червената планета, наречен кратер Jezero. Роботът носеше хеликоптера под себе си, докато през февруари направи опасното слизане на повърхността на Марс.

След това постоянството отпътува към „писта за излитане и кацане“ на около 20 метра от мястото за кацане, спускайки находчивостта на земята и правейки селфи на двамата.

Инженерите казват, че хеликоптерът изглежда в добра форма за своя тестов полет. През последните дни беше инсталиран и тестван софтуерен пластир, който да се погрижи за технически проблем, но всичко вече трябва да е готово за големия момент.В петък се извърши пълна скорост на ротора.

„Напълно потвърдихме, че  има достатъчно енергия и мощ, за да извърши този полет на Марс“, каза МиМи Аунг, мениджър на проекта „Изобретателност“, на брифинг преди прелитане.

Ако полетът работи, ще бъдат направени опити за още четири полета през следващите дни, като всеки отвежда хеликоптера по-далеч.

Какво прави летенето на Марс толкова трудно?

Атмосферата на Марс е изключително тънка – около 1% от плътността тук на Земята – и това не дава на хеликоптера много въздух, който да „хапе“.

Привличането на гравитацията на Червената планета е по-малко, което помага – но въпреки това инженерите трябваше да направят своя хеликоптер много лек. Той има маса от едва 1,8 кг (4 фунта).

Двата ротора с дължина 1,2 м се въртят в противоположни посоки с до 2500 об / мин. Това е изключително бързо – наистина върховете на ротора ще се движат с около две трети от скоростта на звука на Марс. Това трябва да осигури нуждите на изобретателността на асансьора.

Nasa наблюдава ветровете в Jezero. Те могат да измерват до 20 метра в секунда – по-бързо от това, което е тествано на Земята. Но екипът вярва, че хеликоптерът ще се справи.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова