Безработицата у нас е по-ниска от европейската, малко над 7%

29

За пръв път от 11 години нивото на безработица в България падна под средно европейското и е малко над 7%, съобщи в Ямбол министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Младежката безработица все още е около 13%, но и тя е спаднала с три процентни пункта в сравнение с миналата година, каза Русинова, цитирана от БТА.

По данни на Агенцията по заетостта през юни безработицата в България намалява до 8,4%. В сравнение с юни 2015 г. равнището на безработица е по-ниско с 1,2 процентни пункта.

България е сред държавите от Европейския съюз с най-силен спад на безработицата през май, показаха данните на европейската статистическа служба Евростат. За една година безработицата у нас се е понижила от 10 на сто до 7,3%. Лидер по спад на безработицата в ЕС е Кипър с понижение от 15,3% до 12%, следван от Хърватия – от 16,2% до 13,3%. След нас е Испания с намаление на равнището от 22,5% до 19,8%.

През май безработицата средно за ЕС се понижава с минималния 0,1 процентен пункт до 8,6%. Година по-рано безработицата в ЕС е била 9,6%.

По данни на Евростат в България нивото на младежката безработица се понижава до 13,8% през май спрямо 22,9% от май 2015 г. Броят на безработните младежи е намалял почти наполовина – от 43 хил. души през май миналата година до 22 хил. души през май т.г.

Относно мерките на МТСП за насърчаване на заетостта Зорница Русинова уточни, че първите промени в Закона за насърчаване на заетостта предвиждат на всеки шест месеца областните управители и работодателите по региони да дават точна прогноза какви са нуждите от работна сила. Това ще даде възможност да се насочат правилно инвестициите за обучение и квалификация.

От следващата година министерството ще стимулира т. нар. географска мобилност. Тя предвижда в продължение на една година да се поемат до 200 лв. от разходите на безработни, които са си намерили постоянна работа в друг регион, отдалечен над 50 км от мястото им на регистрация. Досега близо 2000 души са заявили желание да получат такава помощ за заетост, но с приоритет тя ще се предоставя на децата, напуснали институции.

Над 8300 младежи са се възползвали от програмата за младежка заетост, която стартира в началото на програмния период, и близо 40 процента от тях остават да работят в предприятията и след приключване на стажа им.

Източник: dnes.bg