Водещ по „Дискавъри“: До 7 г. компютрите и интернет ще бъдат заменени от…

46

Към 2020 г. компютрите ще изчезнат, както и електричеството, ще бъдат навсякъде и никъде, твърди известният футуролог и водещ по „Дискавъри“ Мичио Каку, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

Професорът по теоретична физика в университета в Ню Йорк и ученик на нобеловия лауреат Едуард Телер направи прогнозата си на Международната промишлена изложба „Инопром-2013“, която се провежда в Екатеринбург.

„По закона на Мур мощността на компютрите се удвоява на всеки 18 месеца. Към 2020 г. компютрите вече няма да съществуват в познатия ни вид. Те ще бъдат навсякъде и никъде, както сега се случва с електричеството. Интернет в сегашния си вид също ще изчезне, защото и мрежата ще бъде едновременно навсякъде и никъде“, предвижда Каку.

Според него с развитието на микро джаджите всеки човек ще се превърне в нещо като крачещ компютър, ще бъде преносител на интернет и във всяка секунда, с едно трепване на окото, ще бъде способен да получава всякакъв вид информация.

 Хората ще могат да я прочетат на контактната си леща, която ще е нещо като чип-прожектор.

„С новите технологии нашите съпруги ще могат да избират продуктите от супермаркета чрез нашите ръце, докато те си стоят спокойно у дома. В бъдеще компютрите ще престанат да бъдат познатите ни изчислителни машини“, предрича Мичио Каку.

По думите му, техническите директори на корпорациите ще престанат да бъдат „придатък“ към финансовите им директори.
Но към 2020 г. ще възникне голямо системно противоречие – темповете на техническия прогрес ще се развиват експоненциално, докато обществото като цяло ще изостава и ще продължи да еволюира постъпателно.