Доказано: Първата европейска цивилизация е живяла в България

97

Археолози откриха в София най-големите постройки в Европа от времето на неолита. Става дума за две изгорели къщи, които се намират в основата на неолитното селище „Слатина“ в столицата.

Разкопките по него се ръководят от проф. Васил Николов и са финансирани от Столичната община, която тази година е заделила за това 35 000 лв. Къщите са с неочаквано големи за тази епоха размери, съобщи „Новинар“.

Дължината на едната от тях надхвърля 20 метра. По думите му обикновено постройките са около 4-5 метра. Наред с това са открити множество керамични съдове, зърнохранилища с овъглено жито – лимец, както и три куполни пещи. Според проф. Николов изграждането на такива къщи е невероятно постижение.

Отдолу под къщите се очертава част от дълъг дъговидно извит ров, който вероятно е затварял „магически“ кръг около това праисторическо селище.

„Засега на Балканите, а също и в Европа от това време не са открити толкова големи постройки, които са ново потвърждение на тезата, че в днешните български земи се е развивала първата европейска цивилизация“, поясни Николов. В момента върви документирането на находките, като работата трябва да приключи до седмица.

На това място Столичната община и БАН предвиждат изграждането на парк с възстановени в реални размери праисторически къщи.

Вече има изготвен проект, с който общината кандидатства за еврофинансиране. Разкопки на същото място са правени и през 80-те и 90-те години. Тогава археолозите са се натъкнали на постройка с дължина около 12 метра. Именно нея са мислели да реставрират и тя да стане основа на бъдещия парк. Сега обаче откритието е по-голямо.