Накъде води Портата към подземния свят в Сибир?

88

Дълбоко в заледените пустини на Сибир се намира странна и зловеща цепнатина, наречена кратера Батагайка. От години това място е заобиколено с различни мистерии относно произхода на огромната дупка с дълбочина 90 метра, пише IFL Science.
Кратерът се появява преди около 25 години и има дължина почти 1.5 километра. Наричат го Вратата към отвъдното или Портата към подземния свят, а много жители на руския регион Якутск казват, че се страхуват от историите за това място. Страшните звуци вероятно произхождат от свлачища от вътрешната страна на кратера, но това не ги прави по-малко зловещи. Батагайка започнал да се формира през 60-те години на 20-ти век, след като била изсечена голяма част от гората в района, от ръката на човека. Земята след това потънала и продължава да потъва и до днес, а климатичните промени само допълнително ускоряват целия процес. Големите наводнения от 2008 г. ускоряват процеса на потъване, а дупката се е увеличила с 15 метра само за една година. Геоложкият феномен в Сибир е два до три пъти по-голямо от втория по големина кратер със сходен произход, а най-вероятната причина за кратера за мащабни климатични промени, които районът е претърпял. Дупката се появила, след като огромна площ, заета от гора, била разчистена, което предизвикало потъване на почвата. Свличането се изострило, когато вследствие на покачилите се температури се разтопили ледове, които били вечно замръзнали.
Неотдавнашната научна експедиция започва с откриване на възрастта на слоевете на почвата в кратера, които са били взети и събрани техни проби, както и проби от местни билки. Досега се смяташе, че природата и почвата в Батагайка е стара около 120 000 години, но сега вече знаем, че тук почвата и растенията са на възраст над 200 000 години.

https://www.youtube.com/watch?v=ySVKbmCXLwo

Източник: obekti.bg