Кунева обяви членството ни в Шенген за задължително

blank

Пълното ни членство в Шенген в тази ситуация е задължително, защото сме трайно ангажирани със сигурността на ЕС. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в изказване по време на кръглата маса на тема: „Има ли бъдеще ЕС?”, с участието на посланика на Германия Детлеф Лингеман, анализатори от фондация „Фридрих Еберт”, експерти, дипломати и гости.
Всяка една политика, за която говорим, минава през състоянието на ЕС, посочи вицепремиерът. Знам колко колеги желаеха Великобритания да остане в ЕС и работиха упорито в тази посока – в България правехме същото, поясни тя. Това, което стана, не разрушава нашето единство. Можем да приемем тази теза и като позиция на страната, защото нито една политическа сила у нас не се е изказала за противното. Ние сме убеден привърженик на европейското единство – това не е само мнението на политиците, но и на голяма част от българския народ, подчерта Кунева. Това се вижда от нивата на подкрепа. Разбираме добре значението на ЕС, на духа и смисъла, които той символизира. Политиката ни спрямо останалите страни-членки престана да бъде външна, а предизвикателствата пред ЕС в последните години изискват единен отговор, заяви Кунева.
Никога не е било по-важно да бъдем единни, повтори тя. И допълни, че не бива да подчертаваме и залагаме на различията си. Пълното ни членство в Шенген в тази ситуация е задължително, защото сме трайно ангажирани със сигурността на ЕС. Важен въпрос е и присъединяването на Западните Балкани към ЕС и това е наша стратегическа задача, посочи Кунева. Бъдещето на Балканите е именно в ЕС и ние сме съгласни да работим в тази посока, продължи тя. Надяваме се, че диалогът между Турция и ЕС ще бъде ползотворен, е нейното мнение.
„Единството следва да е нашата отправна точка.При решаването на големите проблеми няма малки и големи страни. Пренебрежението води до нарастване на популизма. Предизвикателства са проблемите с бежанците, бедността, корупцията, контрабандата, списъкът може да бъде много дълъг. Дали ЕС загуби посоката? Ако следваме набелязаните цели в полза на благоденствието, отговорът е – не. Срещаме се и с конфликти и никой не е защитен от грешки, но обречено е нещо, в което никой не вярва. Затова по-голямата част от българите вярват в ЕС”, отбеляза Кунева.
Дали е обсадена крепост Европа? Зависи от начина, по който гледаме на нея. Трябва да поддържаме баланса на свобода и сигурност, препоръча вицепремиерът. ЕС е съюз, в който трябва да се чуват гласовете на всички, макар че някои гласове са приемани като лидерски. А въпросът дали сме център или периферия на ЕС зависи от нас самите, каза Кунева. България може и трябва да бъде лидер, призова тя.