БСП иска оставка на Бъчварова и цялото ръководство на МВР

38

В декларация прочетена в парламента, БСП призова вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и цялото ръководство на МВР да подадат оставка до седмица.
Като причини социалистите посочиха несправянето с битовата престъпност и с инциденти като стрелбата в Слънчев бряг.
„Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критичното състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководството, начело с министър Бъчварова. БСП настоява тази крачка да бъде направена“, заяви в декларация от трибуната депутатът Красимир Янков.
Предлагаме ви цялата
Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ
Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова направи фундаментална констатация, че “битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото”. Това е заявила по време на работна среща в Кюстендил.
Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за гарантиране на националната сигурност и вътрешен ред, от действията и бездействията на която произтичат процеси във всички сфери в страната ни, веднага възниква въпросът: За шест години управление какви са истинските мащаби на щетите от лошото управление на МВР?
Да, битовата престъпност днес е в такива мащаби заради социалната нищета на огромна част от населението, като размерите й са достигнали безконтролност именно в малките населени места, където безработицата е почти 100%. За това като цяло “приносът” е на антисоциалното управление на ГЕРБ. Ръководството на МВР абдикира от противодействието на тази престъпност с декларацията, че не е в състояние да обезпечи присъствие на полицай във всички населени места.
МВР прехвърля отговорност към общините
Първото действие на ведомството в мандата на Кабинета „Борисов 2” бе отмяната на мерките на кабинета „Орешарски” за участие на жандармерията с профилактично перманентно присъствие в населени места с високи нива на битова престъпност, както и включване на платени сътрудници по програма за безработни. Две години по-късно вицепремиерът „откри“, че е необходима организация, чрез която да се осигури максимално използване на възможностите за въздействие, включващо всички налични ресурси и средства на МВР. Поиска да се активизират като социална и политическа система местните комисии за обществен ред и сигурност. Последното е опит за прехвърляне на отговорността на МВР към общините, които могат да обезпечат живота на гражданите и сигурността на имуществото им само като платена услуга. Това е и „иновативната“ концепция на министърката, заложена в новия Закон за МВР – трансформация на все повече дейности, включваща и охранителната, като заплатена от гражданите услуга, по модела, наложен в здравеопазването.
МВР „инкасира“ пореден провал и в борбата с организираната престъпност
Освен битовата престъпност, през последните седмици МВР „инкасира“ пореден провал и в борбата с организираната престъпност. Инцидентът в Слънчев бряг носи всички белези на акция на функционираща организирана престъпна група, какъвто и да е формалният повод за случилото се. На дъжд от куршуми, метафорично, бе подложен туристическият сезон, а прекият резултат е един убит и двама ранени в сблъсък между две групи с десетки участници. Сред тях – знакови лица, с които от десетилетие се формира криминалната статистика в района и страната.
Липсата на вътрешна информация, постъпваща от обезпечени източници на МВР, за намерения и действия, планирани от криминалния контингент, е очевидна. Очевидна е и неспособността на МВР за бърза реакция при неутрализирането на подобни инциденти още с възникването им.
Какви са последвалите действия на отговорното министерство?
Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е честен бизнесмен – характеристика, която му дава две години, след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група. Предприета бе акция за установяване самоличността на лицата, желаещи да почиват на българското Черноморие, както и основанието за ползването от тях на модерни моторни превозни средства чрез заградителни мероприятия на входовете на черноморските туристически комплекси с онлайн медийно отразяване.
Тази нетрадиционна форма “за стимулиране на туристопотока” вероятно ще бъде отчетена като финансов резултат с обратен знак в края на летния сезон, ако не се замени с по-смислена и професионална процедура за гарантиране сигурността на почиващите български и чуждестранни граждани.
Не е видима адекватността на МВР за предотвратяване на евентуална атака
Всичко това се случва в условия на повишена терористична застрашеност навсякъде по света. По никакъв начин не е видима адекватността на МВР за предотвратяване на евентуална добре организирана атака, щом “битовите инциденти” са с такъв печален край.
Новосъздаденият единен център за южното Черноморие е закъсняла мярка. Предвид всичко предприемано до момента мисля, че функционалността му е обречена заради управленската немощ на висшето ръководство на МВР и по-скоро е несъвместима като механизъм за прилагане за туристически зони. Той е някаква странна симбиоза, легендаризирана като охрана на сигурността, същевременно тотална полицейщина при контрола върху почиващите и на стопанската дейност в комплекса.
МВР се провали и в осигуряване на националната сигурност и опазването на държавната граница
Друг провал в дейността на МВР за осигуряване на националната сигурност е опазването на държавната граница от нахлуване на бежанци на територията ни:
– Забавените срокове и непрекъснатото и необосновано оскъпяване на изграждането на оградата на границата ни с Турция демонстрира безотговорност и липса на адекватна преценка за значимостта на това защитно съоръжение.
– Заловените нарушители във вътрешността на страната доказва съществуването на канали за преминаване.
– Като нов коридор се очерта и българо-гръцката граница.
Концепцията на ГЕРБ за управлението на системата, структурирането на направленията, политиката към развитието на кадрите и техните социални права е намерила отражение в новия проектозакон за МВР. Те срещат категорично неприемане както от синдикатите, така и от всички сектори в министерството. През изминалата година недоволството от реформите на министъра намери израз в мащабни протестни действия. Обещаната корекция и запазването на социалните придобивки така и не се състояха, и законът е в първоначалния си вид. Едва ли това ще се приеме безропотно и ако това доведе до поредно напускане на служители, ще се създаде невъзможност МВР да функционира заради недокомплект.
Накрая нека си припомним началото на Кабинета „Борисов 2”, който стартира с три поръчкови убийства. Тогава премиерът Борисов заяви, че благодарение на бързите и компетентни действия, предприети под личното му ръководство, извършителите щели да бъдат заловени до седмица. Не каза до коя седмица…
Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критично състояние на МВР е оставка до седмица на настоящото ръководство начело с Бъчварова.

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настоява тази крачка да бъде направена!