България ЗА оставането на Великобритания в ЕС

28

Правителството одобри позицията на България за редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“, което ще се проведе на 24 юни в Люксембург.

На заседанието ще бъдат обсъдени резултатите от референдума за членството на Обединеното кралство, който трябва да се проведе на 23 юни.
Позицията на България е, че оставането на Великобритания в ЕС е от общ интерес. За насърчаване на позитивния вот на допитването през февруари България подкрепи новата политическа договореност с Обединеното кралство, съобщиха от Министерски съвет на България.

Последиците от напускането на Великобритания от Европейския съюз могат да бъдат много сериозни. Възможно е обезценяване на лирата, което ще доведе до финансови и икономически проблеми за икономиката на Великобритания, ще има спад на производството и новите инвестиции ще намалеят. Заплашен е растежът на световната икономика.

Последиците за България ще бъдат основно в бизнес взаимоотношенията с Обединеното кралство, ще трябва да се предоговарят договори и заради вероятната рецесия там ще намалее износът ни. Великобритания е на 12-то място по бизнес сред търговските ни партньори. Откъм внос последствията ще са основно от лекарства и коли. Ще намалеят притоците на пари от българи, които помагат на своите семейства в България.