Михаил Константинов: Референдумът на Слави Трифонов ще се провали

44

Референдумът, иницииран от Слави Трифонов, който ще се проведе едновременно с президентските изори през есента, ще се провали – на първия тур няма да излязат 3,5 млн. българи да гласуват. Това обяви математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов в интервю за предаването „Тази сутрин“.
Той обяви още, че референдумите са кошмарът на съвременните политици и те се страхуват от тях.
Според него на първия тур на президентските избори няма да има победител, а на втория тур е логично да има обединение вдясно – около партиите в ЕНП.
Професорът обяви, че не знае дали от ГЕРБ наистина са готови с кандидат-президентската двойка или блъфират. Според него тенденцията кандидатите да се обявяват в последния момент е неуважителна към избирателите. Той уточни, че се действа на принципа: „Дайте да не го представяме, за да не го отстрелят” и призова политиците да не се страхуват толкова много от българския народ.
Константинов смята, че Георги Първанов не може да се кандидатира за президент.
Относно заплахата от бежански поток към България професорът смята, че със закон трябва да се разреши на хората по граничните райони да защитават границата – да се са регламентира „народното опълчение”.

Източник: БТВ