Австрийски принц и принцеса пробягаха 160 км в Родопите

42

Така благородниците изразяват съпричастност към физическите несгоди на децата.

Австрийската принцеса Лили Цузайн Витгенщайн и синът й принц Донатос са пробягали 160 км за 17 часа в Родопите и Рила. Инициативата им е благотворителна и е в помощ на сирачета във Филипините, пострадали от опустошителния тайфун миналата година. Благородниците са избрали маршрут, минаващ край язовирите „Батак”, „Голям Беглик” и „Доспат”, като част от бягането е обхванало и Рила. Сред организаторите е Ротари клуб в Пазарджик.

При посещението си в храма-костница „Света Неделя“ в Батак австрийската благородничка се разплакала, научавайки историята на града и най-вече Баташкото клане, пише „pzdnes.com“. Ротарианката Емилия Калоферова разказа, че Лили била впечатлена от това колко хора са платили с живота си, за да запазят българския дух. Гостенката си купила красива българска носия, а синът й – везана риза, с която бе облечен на пресконференцията в Пазарджик за популяризиране на събитието. Благородничката подчерта, че се прекланя пред подвига на хората, предпочели да загинат пред това да предадат националната си идентичност.

avstriiski princ (Small)

Пред журналисти принцеса Лили заяви, че са избрали маратона, защото така изразяват съпричастност към физическите несгоди на децата. А и изпращат послание – че човешкият дух може да преодолее всяко препятствие, ако то е споделено.

Мисиите на принцесата, свързани с България, са с 20-годишна история. Тогава съпругът на Лили – принц Александър, се свързал с местната ротарианска общност, а по време на визитата му били започнати 4 проекта за детски социални домове. Всички са посетени при сегашното гостуване принцесата и сина й, които отбелязаха, че децата са отлично възпитани и се чувстват добре при подобрените с помощта на дарители условия.