Сонда, изпратена от извънземна цивилизация, може да стигне до Земята във всеки момент

63

Астрономите Адам Франк и Уудруф Съливан от Рочестърския и Вашингтонския университет през май са публикували статия в изданието Astrobiology. Те изучавали въпроса: „Колко често в историята на Вселената еволюцията е водила до появата на същества с развити технологии“, пише megavselena.bg. В статия за New York Times Франк прави следния извод: „Ние не знаем съществуват ли днес развити извънземни цивилизации, но имаме достатъчно данни, че в историята на Космоса те са съществували.“

Астрономите стигнали до този извод, като преработили прочутото уравнение на Дрейк и добавили нови данни. Астрономът Франк Дрейк е съставил уравнението през 1961 година, за да изчисли вероятността от контакт с извънземен живот.

Дрейк е изучавал радиоастрономия в Харвард и е работил в Лабораторията за реактивно движение на НАСА. Той включил в уравнението броят на планетите във всяка система, подходяща за зараждане на разумен живот, и планетите, където има условия за живот. Развитието на телескопите е увеличило нашите знания за екзопланетите (планети извън Слънчевата система).

През април космическият апарат „Кеплер“ е отброил 1284 планети извън пределите на Слънчевата система. „Три от седем величини в уравнението на Дрейк сега са известни. Ние знаем колко звезди се раждат всяка година. Знаем, че практически 100% от звездите имат планети. И ни е известно, че 20-25% от тези планети имат подходящи за живот условия.

В резултат за първи път можем да кажем нещо определено за извънземните цивилизации“, пише Адам Франк. За да изучат възможността за съществуване на извънземни цивилизации, Франк и Съливан включили във формулата временни фактори. „В резултат ни останаха само три неизвестни, които обединихме в една биотехническа вероятност – възможността за зараждане на живот, появата на разумен живот и технически потенциал – пише Франк. – Вероятността, че ние не сме първата технологично развита цивилизация, е изключително висока.“ През 2013 година математиците от Единбургския университет заявиха, че извънземните може да са изпратили сонди на Земята.

Във въведението към изследването, публикувано в Международния журнал по астробиология, Арвън Николсън и Дънкан Форган пишат: „Стигнахме до извода, че флот от саморепликиращи се сонди е способен бързо да изследва галактиката и да потвърди парадокса на Ферми.“ Парадоксът на Ферми предполага висока вероятност от съществуването на извънземни цивилизации, независимо от отсъствието на признаци. Според Никълсън и Форган, вероятността от съществуване на извънземни цивилизации в миналото е много висока. Учените се вдъхновили от апарата „Вояджър 1“, който след 40 000 години ще достигне звездата AC+79 3888. Изследователите допускат, че преди 40 000 години извънземна цивилизация е изпратила сонда към нашата планета, която може да стигне до Земята във всеки момент.