Борисов прие оставката на заместник-министър Антон Гинев

67

Той бе привлечен като обвиняем от СГП заради умишлена безстопанственост.

Премиерът Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев оставка, съобщиха от правителствената информационна служба. В молбата си за освобождаване от заемания пост заместник-министър Гинев е посочил лични причини, пише „novinite.eu“.

Припомняме, че по-рано Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Антон Гинев за това, че като Генерален директор на държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“ умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и от това е настъпила значителна щета за предприятието в размер на 927 000 лева. Умишлената безстопанственост е в особено големи размери и представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 219 ал. 4 от НК. Антон Гинев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Със заповед от 01.11.2006 г. на министъра на транспорта, Антон Гинев е назначен за изпълнителен директор на Държавно предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“( НКЖИ). През 2007 г., мотивирана от несъществуваща спешност за ремонт на пътническата гара в Русе, от НКЖИ е била проведена процедура на договаряне без обявление. Процедурата е била за извършване на проучвания на деформациите на земната основа на гарата, проектиране, укрепване на земната основа и строително монтажни работи, свързани с укрепването, възстановяването и рехабилитацията на сградата на гарата на обща стойност 3 120 000 лв.

Предвид стойността на средствата, необходими за извършване на тези строителни дейности, е следвало да бъде проведена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), но генералният директор Гинев, е провел процедура на договаряне без обявление, като е поканил три фирми.

За изпълнител е била избрана фирма „Триумф“ ЕООД, контролирана от народния представител Илия Илиев. Останалите две фирми не са допуснати до процедурата поради непълнота на документите, които са представили. На 22.10.2007 г. Антон Гинев е сключил договор с „Триумф“ ЕООД, като в договора е предвидено, че за проектиране на фирмата ще бъде изплатена сумата от 195 000 лева, а за строително ремонтни дейности – 2 405 000 лева без ДДС.

В рамките на 10 дни след сключване на договора, по разпореждане на Гинев, на фирмата изпълнител е изплатен аванс в размер на 927 000 лева. Т.е. преди изпълнение на каквото и да е действие по договора, на „Триумф“ ЕООД е изплатена цялата сума за проектирането – 195 000 лева, както и 732 000 лева за строително-ремонтни работи (СМР).

Изплащането на аванс за СМР е извършено дори преди откриване на строителна площадка и издаване на необходимия за това акт образец 2а. По този договор не е извършено никакво действие, а Гинев не е предприел действия по възстановяване на изплатените суми.

До повдигане на обвинение на Антон Гинев се стигна след събиране на доказателства по досъдебното производство срещу Илия Илиев, чийто имунитет главният прокурор Сотир Цацаров поиска на 7 март 2016 г. В хода на разследването са изискани договори с възложител НК ЖИ, сключвани с търговци, фактически управлявани от Илия Илиев или негови близки.

Въпросният договор е сред тях, като се проверяват всички плащания по договорени ремонтни работи от НКЖИ и действителното извършване на такива работи на гарови сгради и релсов път. Под ръководството на прокуратурата продължават следствените действия.

Отделно от това дело – наскоро имаше сериозни подозрения, че Антон Гинев и подчинения му генерален директор на ТСВ са поискали подкуп в размер на 15% от стойността на сделка за 700 милиона евро, финансирана от Европейския съюз за ремонт на инфраструктурата в Косово. Проектът е за 4 години. Единствената фирма, която разполага с техника, за да извърши рехабилитационните и строителните дейности е българската „Транспортно строителство и възстановяване“. Случаят се разследва от ДАНС, Специализираната прокуратура, ОЛАФ и други партньорски и европейски служби.