Петков: Днес създаваме дружеството, което ще може да извършва спасителни операции по въздух (ВИДЕО)

142

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков, преди началото на днешното заседание на Министерски съвет. Друга добра новина, която сподели е, че днес ще бъдат изплатени и средствата за хотелиерите, във връзка с приемането на украинските бежанци

Министерският съвет се събира на редовно заседание. Премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че е завършила работа работната група, където е направена по прозрачен начин програмата за финансиране на общините, с цел да може максимален брой хора да почувстват ефекта на тези проекти.

Днес ще бъде създадено и дружеството, което ще може да извършва спасителни операции по въздух. Това е една огромна победа за българското правителство и българските граждани, каза Петков.

„Правителството вече пусна обществена поръчка за шест хеликоптера, които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и развитие. България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага на българските граждани в 60-те минути след инцидента или т. нар. „златен час“. Това е една огромна победа за българското правителство и за българските граждани.“, заяви Кирил Петков.

Средствата за хотелиерите ще бъдат изплатени днес, ще се приеме 80 млн. да бъдат платени от европейски средства за украинските бежанци.

Петков коментира и проверката на ТЕЦ „Брикел“, която извърши вчера. Нещата, които установихме, ни потресоха. Имахме над 15 пъти нивата на серен диоксид и 27 пъти над нормата фини прахови частици. Не мога да повярвам, че в тези условия работят български граждани, каза Петков.

Кабинетът в оставка ще обсъди проект на решение за одобряване на национален план за развитие на комбиниран транспорт в България до 2030 година.

Включен е доклад относно изпълнението на план за действие за 2022 година с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС към 30 юни 2022 година.

Ще се разгледа отчет на шестмесечната програма с приоритетните за Република България теми и досиета по време на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз и други.