Лъснаха схемите на бандата на Ценко Чоков

35

Организираната престъпна група, ръководена от кмета на село Галиче Ценко Чоков е давала пари между 100 и 300 лева срещу 20% лихва, съобщи шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова преди минути. На кмета и още 7 души, сред които и синът му Мартин, от вчера са им повдигнати обвинения.Чоков е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, лихварство, отвличания, рекет и закана за убийство

Синът му Мартин също е участник в групата. Той има общи обвинения за хулиганство и изнудване. По време на специализираната акция, ръководена от спецпрокуратурата и ГДБОП са били извършени 45 претърсвания и обиски. 20 свидетели, трима от които анонимни, са разпитани. Повечето от тях пред съдия, уточни „24 часа”.

От дома на Чоков са иззети 14 хил. лева, а от автомобила на Мартин – около 3800 лева. Намерени са също така нотариални актове, както и пълномощни. Иззети са и вещества, които са реагирали на дрога, но до този момент не е ясно какво представляват.

Главният секретар на МВР Георги Костов, който също участва на брифинга на спецпрокуратурата, уточни, че групата е била висококонспиративна, брутална и държаща в страх хората от Северозапада. Той апелира всички пострадали от Чоков да съдействат и да станат свидетели.

Костов уточни, че се е работило по оперативни данни по бандата още от края на миналата година, като разследването е било под личен контрол на шефа на ГДБОП Ивайло Спириндонов и главния секретар Георги Костов, а досъдебното производство – под личния контрол на главния прокурор Сотир Цацаров. Решението за пристъпване към акцията е било на 18 май, като тя не е била по повод палежа на коли на 23 срещу 24 май.

Срещнахме подкрепа от държавата в лицето на премиера, добави главният секретар Георги Костов, а по думите на Ивайло Спириндонов, министър-председателят е бил държан в течение по време на акцията, която се проведе вчера в Галиче.

Очаква се утре специализираната прокуратура да поиска постоянен арест за задържаните.