Да разбуним духовете на фаталния петък 13-и – факти и история на деня

64

Петък, 13-и е денят, който буди страха на хората в целия свят. Гоям процент от работещите дори не стават от леглото на този ден. Изследователите още търсят причините за „черния петък“.
Ето няколко мита, всяващи страха от фаталния ден:
Числото 13
Според нумеролозите числото 13 има лош късмет, защото е след 12, а то е хубаво число, с добра карма – има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-а е картата на смъртта. В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол.
История на датата
На Тайната вечеря Юда Искариотски – апостолът, който предал Исус, стоял точно на 13-ия стол край масата.
В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно.
На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Сумата от цифрите в числата на датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.
Петък, 13 август 1976 г., нюйоркчанинът Даз Бакстър от страх решава да остане у дома на фаталния ден. Подът на апартамента му обаче се срутва и той умира шест етажа надолу.
В петък, 13 септември 1996 г., рапърът Тупак умира.
Факти
Ако се страхувате от петък 13-и, то вие страдате от „параскевидекатриафобия“.
Културолозите считат фобията към петък 13-и за относително скорошно явление, възникнало през 19 век от сливането на две действително древни суеверия: неблагоприятният характер на деня петък и опасното число 13.
Американците не са произвели изтребител F-13. Моделът с номер 12 бил последван от този с 14.
САЩ губи между 800 и 900 милиона долара от това, че много хора просто не отиват на работа на този ден.
Страхът от петък 13-и измъчва около 20 милиона американци.
Повечето небостъргачи нямат номериран 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 не присъства номерът 13.
Изследователи са установили, че на фаталния ден по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.
Най-известните серийни убийци в историята съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson) и др.
Родените между 27.11 и 17.12 не са нито Скорпион, нито Стрелец, а попадат в загадъчната 13-а зодия Змиеносец. 13-ият знак всъщност е бил известен и в древността. Той е премахнат от римския император Юлий Цезар. Обладан от суеверие, той решил, че зодията носи нещастие и постановил да се заличи.

Източник: trud.bg