ООН обяви току що: Mирни хора се горят живи е Турция

36

В турския град Сизре повече от 100 невъоръжени хора са били изгорени живи, обградени от сили за сигурност. Това се казва в разпространено становище на Комисарят за човешки права на ООН Зеид ал Хюсеин, съобщават АФП, цитира БГНЕС.
“Най-притеснителни са съобщения, цитиращи свидетели, според които в Сизре повече от 100 души са били изгорени живи, след като са се скрили в три различни мазета, обградени от сили за сигурност“, заявява Хюсеин. Той призова за пълно разследване, Анкара досега не го е провела.

Комисарят осъди също насилието на турската армия и силите за сигурност по време на наложения полицейски час на няколко места в населените предимно с кюрди югоизточни части на страната.

Хюсеин заяви, че се е появила информация от „редица надеждни източници“ за действия на турските военни, включително стрелба по невъоръжени цивилни. „Картината, която се появява, въпреки че все още е непълна, е изключително притеснителна“, заяви Хюсеин в изявление.

Турските власти наложиха полицейски час в град Сизре и други места на югоизток от средата на декември миналата година до началото на март. Целта на акциите е да се окаже натиск върху свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) бунтовници, които от своя страна издигнаха барикади и защитни окопи срещу властите. „Силно заклеймявам насилието и други незаконни действия, извършени от младежки групи и други недържавни актьори, обвинени във връзки с ПКК в Сизре и други места и съжалявам за всяка загуба на живот в резултат на терористични действия“, посочи още Хюсеин.
vid=58680c3c66″ frameborder=“0″ allowfullscreen>