Съпрузи купиха стара чаша за 3 долара, продадоха я за 2 225 000

42

Съпружеска двойка от Ню Йорк стана собственик на невероятно съкровище, без дори и да предполага. Преди година двамата се разхождали в квартала си и пред една от къщите се натъкнали на гаражна разпродажба. Собствениците се местили в друг град и решили да продадат ненужните си вещи.

Сред тях вниманието на съпрузите било привлечено от нестандартна чаша, украсена с интересни орнаменти. Мъжът и жената я купили за три долара. Когато се прибрали вкъщи, оставили чашата върху камината и години не й обръщали внимание.

Един ден двамата гледали предаване, в което се разказвало за различни предмети за колекциониране. В него се говорело и за порцелановите вази и чаши. Тогава съпрузите си спомнили и за своята находка от гаражната разпродажба. Без особена надежда двамата разгледали чашата и на обратната й страна забелязали същото клеймо, като това, което видели в предаването. За всеки случай занесли чашата на антиквар. Заключението му надхвърлило дори и най-смелите им очаквания. Оказало се, че чашата не само е скъпа, ами много скъпа! Тя принадлежала към епохата от династията Сун, управлявала в Китай преди около 1000 години. Предварителната оценка гласяла, че чашата струва около 300 хиляди долара. Но по-подробен анализ показал истинската уникалност на този предмет. Чашата била продадена на аукциона Стобис за фантастичната сума от 2 225 000 долара.

По всяка вероятност предишните й собственици получили чашата в наследство от някой ексцентричен родственик и не предполагали за нейната стойност.

Източник: БЛИЦ