След употреба на наркотици жена без книжка причинила смърт при катастрофа

27

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Е. Иванова за това, че по непредпазливост и след употреба на наркотично вещество при Пътно-транспортно произшествие (ПТП) е причинила смъртта на жена, която е пътувала в друг автомобил в столицата. Иванова е управлявала и автомобил марка „Ауди” без да  има необходимата правоспособност – не й е издавано свидетелство за управление на МПС. (Престъпление по чл. 343, ал.3, пр. 1, алт.2 и пр. 5, б „б”, вр. чл. 342, ал. 1 предл. 3 от НК).

На 19.11.2015 г. около 08.55 ч. при сух, прав участък на пътя, без неравности и наклон, на кръстовище при бул „Скопие” и бул „Габрово”, регулирано от светофар, Иванова не успяла да спре управлявания от нея автомобил и се блъснала в спрялата пред нея кола – „Ситроен”. Вследствие на сблъсъка „Ситроенът” ударил спрелия пред нето „Вартбург”. При удара, обвиняемята по непредпазливост причинила смъртта на возещата се в „Ситроена” жена, която починала на място. Смъртта й се дължи на съчетана черепно-мозъчна, шийна, гръдна и коремна травма. Последните две травми са основание за извод за действие на предпазен колан, се посочва в обвинителния акт.

От назначената и изготвена комплексна медицинска и автотехническа експертизи става ясно, че автомобилът на обвиняемата в момента на удара се е движил със скорост от около 77 км/ч.

От взетите на място проби с дрегер е установено, че Иванова не е употребила алкохол. По-късно тя е изпратена във Военно-медицинска академия, където е дала кръв и урина за изследване за алкохол, наркотични или упойващи вещества. От пробите става ясно, че в урината й се отчита наличието на вещества от групата на стимулантите – амфетамини.

Предстои насрочване на делото в СГС.