На всеки 3 минути умира човек, заразен в болница

35

По-вероятно е да издъхнете от инфекция, лепната в болница, отколкото в самолетна катастрофа

Глобално вътреболничните инфекции убиват 16 млн. пациенти за година, или на всеки 3 минути умира човек, заразен в здравно заведение. Числото е по-голямо, отколкото ако всеки ден става самолетна катастрофа и няма оцелели.
Това стана ясно на конференция в София, посветена на Световния ден за хигиена на ръцете 5 май, пише „24 часа“.

В Европа всяка година във връзка с медицински грижи се заразяват 4 млн. души, като за 37 хиляди изходът от инфекцията е фатален, обясни доц. д-р Росица Вачева-Добревска, ръководител на лаборатория “Микробиология и вирусология” в “Царица Йоанна-ИСУЛ” и завеждаща Националния референтен център по превенция и контрол на вътреболничните инфекции. Този вид зарази водят до допълнителен болничен престой средно по около 16 млн. дни годишно.

Към 36% от болничните инфекции са предотвратими, изтъкнаха лекарите. Важен елемент от тази профилактика е спазването на правилата за хигиена на ръцете на медицинския персонал. Тя е на пръв поглед банален, но всъщност много важен начин и за ограничаване на разпространението на патогени с множествена резистентност към антибиотици.

Въпреки това по данни на Световната здравна организация 39% от медицинския персонал не обръща достатъчно внимание на хигиената на ръцете. Тази тенденция може да има фатални последици за пациентите основно при урологичните инфекции, свързаните с катетризация сепсиси, вентилационните пневмонии и инфекциите на хирургичното място.

При комплексни грижи вътреболничните инфекции може да намалеят от 60 до над 80% за различните отделения и клиники. Това предполага спазването на изискванията за щателно измиване и поне 30-секундна допълнителна дезинфекция на ръцете. “Потушаването” на болнична инфекция може да излезе на болницата до 40 хил. евро, а еднократното почистване на ръцете – 18 евроцента, напомниха специалистите.