Уникална аномалия: Роди се българче гигант – 7,2 кг

60

Само преди броени дни в болницата в гр. Х. се появи на бял свят най-едрото българско бебе – Елиза /майката на новороденото помоли да не споменаваме истинското име на момиченцето, както и градът, в който живее семейството/. Малката дама рекордьорка тежи цели 7, 210 кг. Ръстът й е 56 см. Лекарите предполагат, че необичайното тегло на новороденото момиченце се дължи на диабета, от който страда майката А. П. /33 /. Тъй като младата жена има и хронично високо кръвно, докторите са й препоръчали да роди със секцио.  Бебето срина досегашния рекорд за едро новородено българче – това беше Мигленчо от Бургас, дошъл на този свят с тегло 7,100  кг, информира „Пик“.

Разбира се, нормално е да пожелаем дълъг живот и здраве на  бебето Елиза. Но никак не е нормално да се радваме на подобен „берекет”, напомнят лекарите. Защото родителите на това детенце от първите дни на живота му ще трябва да се борят с прекомерно високото му тегло. Ако искат да са сигурни, че излишните килограми няма да му докарат куп здравословни неприятности като диабет, високо кръвно, проблеми със ставите.

 Улисани във всекидневните си грижи, не обръщаме внимание на един жесток бич – българите бавно и сигурно се превърнахме в дебелаците на Европа и по този непрестижен показател вече заемаме 3-то място на Стария континент. Отдавна вече никой не говори за класическите бирени шкембета на чехите или пък за пухкавите немци. Говори за дебелите българи, дето набиват като луди баници, мекици, козунаци, курабии, сланина, мазни наденици и сладкиши.

В подкрепа на този факт е съвсем прясното изследване на Европейската академия на науките по храненето. То показа, че 35% от нашенците вече са с наднормено тегло. Европейски експерти по храненето ни размахват пръст: българите много ядете и пиете, ще счупите кантарите. В доклада си те напомнят, че 26% от нашенците са направо затлъстели. И най-тревожното –  всеки трети ученик в българските школа е дебел.

Според Световната здравна организация в следващите 15 години нивата на затлъстяване във всички възрасти ще продължат да растат, а експертите по хранене прогнозират, че през 2030 г. в България 89% от населението на страната ще бъде с наднормено тегло. За това алармира и доц. Светослав Ханджиев, специалист по храненето. Нашите ученици също държат 3-то място в Европа по затлъстяване. Преди нас остават  Ирландия, Албания и Грузия.

Но да се върнем към новородената Елиза. Ако майка й и нейният баща не вземат строги мерки и от малка, преди да е навършила 6 годинки, да я приучат към пестеливо и нормално хранене, не следят внимателно дали яде достатъчно зеленчуци и плодове, момиченцето е загубено. Продължи ли до 18-годишната си възраст да трупа излишни килограми, към които е склонна, рискът от появата на хипертония и диабет за нея и децата с подобни проблеми с килограмите нараства със 75 на сто. Още повече че Елиза има и наследствена обремененост за захарна болест от майка си.

Още: тя и пухкавите й приятелчета трябва да се ДВИЖАТ много повече. А не да киснат с таблетите и телефоните в ръце по пейките и дискотеките. Защото има още една стряскаща страната ни статистика – проучване, приключило преди месец, показва, че децата на възраст от 6 до 9 години у нас седят пред екраните на компютрите и телевизорите по 25,7 часа на седмица. В Холандия техните връстници правят същото едва по 14,5 часа.

Здравните специалисти добавят, че независимо от възрастта си всеки българин трябва да контролира и консумацията на сол. Защото проучванията показват, че ядем 3 пъти повече солено от доказаната здравословна норма. Неразумно поглъщаме от бялата отрова с безобразно солените луканки и салами,  туршиите, нарочно осоленото в магазините сирене, киселото зеле.

Ето най-модерните съвети на лекарите, за които напомня доц. Ханджиев. Не е нужно да спазваме разни мъчителни диети,  а е достатъчно да се придържаме към традициите на нашата балканска кухня. Според нея пиенето на прясно мляко изобщо не е вредно. Доказателство за това са стотиците  столетници в Родопите, които цял живот са се хранили с мляко, сирене  и кашкавал. И се чувстват силни до дълбоки старини.

Доц. Ханджиев дори препоръчва разтоварващи дни, в  които в рамките на 4-5 приема през деня се изпива 1,5 литра прясно мляко може да е смесено с 4-5 чаши кафе, черен или зелен чай. Друга препоръка за намаляване на килограмите е седмично да въведем в графика си разтоварващ ден на киселото мляко, в което има нарязани 2-3 връзки пресен магданоз.

Затлъстяването увеличава вероятността да ни нападнат тежки болести – доказано е в целия свят. Между тях са сърдечносъдовите заболявания, диабет тип 2, обструктивна сънна апнея, някои видове рак, остеопороза и астма. Причината за затлъстяването всъщност е много проста: поемаме прекомерно количество енергия чрез обилната храна, но в същото време не се движим достатъчно, за да я изразходваме. Е, в някои случаи се намесват и генетични и ендокринни заболявания, заради които дебелеем ,както и разпространената и удобна за мнозина теза, че  някои хора, страдащи от затлъстяване, ядат малко и въпреки това качват килограми поради бавен метаболизъм, не се приемат като верни. Т.е. че на някои коминът им „дърпал”,  а на други не.

Голямата беда е, че повечето българи обичат да почиват лежейки. Без значение дали върху дивана пред телевизора или в хамака на двора им на село. Или пък под чадъра на плажа. „И българинът винаги има оправдание за своите действия, все някой друг му е виновен за дебелината, нападналите го болести” – каза известният баскетболен треньор Тити Папазов. Той е едно от лицата на кампанията, която трябва да накарат хората да загърбят телевизорите и компютрите. Да забравят цигарите и чашката с ракия и да влязат в спортните зали. Само че това не се случва.

Според нашата статистика средната височина на мъжете у нас е 174 см, а теглото – 81 кг. Средностатистическата българка пък тежи 69 кг при ръст 163 см. Големият проблем е, че тези средностатистически размери в почти 80 на сто от случаите са надхвърлени. Неразумно. Едва когато ни налегнат последствията от лакомията, започваме да даваме ход назад. Дано не е късно.