Днес отбелязваме световения ден на свободата на печата

81

На З май отбелязваме Световния ден на свободата на печата.

Чества се от 1992 г. по инициатива на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата – ЮНЕСКО.

В България Международният ден на свободата на печата се отбелязва от 1994 г. Днес журналистиката е по-опасна професия от всякога.

Над 500 представители на медиите са били убити през последните 10 години, в повечето случаи – при изпълнение на служебните си задължения. 102-ма журналисти са били убити в света само през 2010 г., сочат данните на Международния институт по печата.

Най-опасна за журналистите остава Азия, където през 2010 г. са загинали 40 репортери и фоторепортери. 32-ма са били убити в Латинска Америка, 15 – в африкански страни на юг от Сахара, 8 – в Близкия Изток и Северна Африка и 7 – в Европа.

Като най-опасна страна се очертава Пакистан, където през миналата година смъртта си са намерили 16 журналисти, следвана от Мексико и Хондурас с 22 жертви сред работещите в медиите. Днес се присъжда и Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата “Гилермо Кано”. Учредена е през 1997 г. в памет на колумбийския журналист Гилермо Кано, убит на 17 декември 1986 г. заради критични материали за дейността на наркокартелите в родината му.