Хиляди разгневени протестиращи щурмуваха иракския парламент

51

Хиляди протестиращи нахлуха в силно охраняваната „Зелена зона” в иракската столица Багдад. Те проникнаха в парламента, след като депутатите отново не одобриха ново правителство, съобщава Агенция „Франс прес”.

Репортер на агенцията информира, че хиляди разгневени протестиращи са навлезли в зоната с ограничен достъп, в която се помещават ключови държавни институции. Там се намират парламентът, президентският дворец, офисът на министър-председателя, както и американското и няколко други посолства.

Някои от протестиращите са започнали да преобръщат сградата на парламента. Те са основно привърженици на шиитския духовник Муктада ал-Садр.

Част от протестиращите вилнеят в няколко части на сградата, докато други скандират „мирно, мирно” и опитват да спрат разрушаването.

Провеждащият се извън „Зелената зона” протест ескалира, след катопарламентът отново не успя да събере кворум и да одобри нови министри, които да заменят настоящото правителство на министри с партийна принадлежност.

Размириците започнаха минути, след като духовникът Муктада ал-Садр даде пресконференция в свещения шиитски град Наджаф. По време на нея тойосъди политическата безизходица, но не даде разпореждания подкрепящите го да влязат в „Зелената зона”.

„Вие няма да останете тук. Това е вашият последен ден в Зелената зона”, крещеше протестиращ.

Протестиращите издърпали бодливата тел напречно на пътя, водещ до един от изходите на „Зелената зона”, за да попречат на някои изплашени депутати да избягат от хаоса.

Няколко автомобила, за които протестиращите смятат, че принадлежат на депутати са били нападнати и увредени, съобщава още репортер на АФП от мястото на събитието.

Те носят иракски знамена и скандират срещу правителството, допълва Асошиейтед прес.