Изповед на Никола Анастасов разтърси България! Ето за какво мечтае великия актьор

37

Поне още веднъж да се качи на театралната сцена. Затова мечтае големият български актьор Никола Анастасов.

Единственото нещо, което той си пожела навръх рождения си ден на 22 април, бе просто да може да изиграе и следващото си представление.
По план той трябва да се качи на сцената на Сатиричния театър на 11 май, за когато е предвиден спектакълът „Лека форма на тежка депресия”. Следващото представление на Анастасов трябва да бъде на 21 май в „Убийство е експреса”. Надеждата, която го крепи и му дава сили, е, че ще успее да стъпи отново на любимата си сцена – тази на Сатирата, където е прекарал близо 59 години, пише в. „Телеграф“.

„Човек трябва да бъде запомнен с усмивка, с весело настроение, никому не е нужно да знае скърбите и драмите му”, казва Никола Анастасов, пише Блиц.

За по-малко от година Кольо Усмивката, както обичат да го наричат близки и приятели, претърпя осем операции на дебелото черво. След интервенциите актьорът не прилича на себе си, станал е едва 40 килограма. Освен това Анастасов отказва да се храни. Споделя, че няма апетит и нито една вкусотия, приготвена от жена му, не успява да го грабне. Изрично му е забранено да се качва на театралната сцена и да излиза от вкъщи.

През март той дори бе приет по спешност в столично лечебно заведение заради усложнения. Доайенът на родното кино и театър получи възпаление и по препоръка на лекарите остана няколко дни в болницата на системи с антибиотици. Актьорът се подложи на операциите заради недоброто функциониране на червата, от което загуби доста килограми. Преди две години по настояване на медици Анастасов реши да откаже спиртните напитки и тютюневите изделия, за да не вреди на здравето си.

Преди време легендарният комик призна, че не обича да си прави равносметки, а да върви напред. Мечтае да изиграе още много роли, но в типичния си шеговит стил добави: „Няма как да бъда Ромео, защото Ромео не може да бъде смешен”.

Наричат го Усмивката на Сатиричния театър. Измисли го не кой да е, а Георги Калоянчев. Актьорът, който разсмива публиката само с поглед, намери най-точното определение за колегата си. въпреки желанието си да не се разделя със сцената, Никола Анастасов не иска да се снима в новите български продукции, за да може в тях да се изявяват най-младите му колеги.

„Не мога да избера коя роля ми е най-любима. Всички са ми много интересни и забавни. Благодарение на Стратие аз два пъти получих награди за националните театрални прегледи и в „Римска баня”, и в „Сако от велур”. Дано се извадят още негови текстове, които тепърва да изиграем в театъра. Защото те носят живот на актьорите. Той много обичаше театър, обичаше актрисите и казваше: „Боже, пази нашите клоуни”. А аз като дете винаги най-много обичах палячовците. Караха ме да се кискам до болка. А сега постепенно разбрах, че клоунът има две лица – и усмивка, и тъга. Хората, които вече са осъзнали смисъла на живота, виждат истинското лице на клоуна”, споделя Никола Анастасов.