Бум на кражби по празниците! Ето как да опазим домовете си

81

С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ около Великден и Гергьовден:

Почивните дни около предстоящите Великденски и Гергьовденски празници са повод за празнично настроение, възможност за пътуване в страната и чужбина, повод за среща с близки и роднини. Част от жителите на Варна напускат своите домове, като предприемат пътувания на близки и далечни разстояния.

Но празниците също така могат да се тълкуват и като „работно време” от определени представители на обществото.

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително. Нека бъде запазена дискретност относно предстоящите планове. Да не са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома, като децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.

В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност.

Ако жилището ще е празно само за една нощ,  гражданите могат да оставят осветлението включено. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци  трябва да бъдат грижливо  затворени. Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията. И отново – в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности!

„Моят дом е моята крепост”, но опазването му се осигурява само със съвместни усилия от страна на собствениците и от страна на полицията. Никога не бива да се оставят ключове от жилището на леснодостъпни места като например под черджето на вратата. Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение.

Най-често се извършват кражби от апартаменти, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова гражданите трябва да внимават  кого и как пускат вкъщи.

Вилите, които сезонно биват обитавани от стопаните си или от техни гости, са друга атрактивна категория. Тук, характерно е, че те са по-отдалечени, нямат непосредствено близо съседи, намалява възможността престъпниците да бъдат заловени на място от по-рано пребрал се собственик.

Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвънеяване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

Приоритет в работата на варненските полицаи е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор. Добре е да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага –  да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изоастря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по врема на пробване на дреха, хапвамне в заведение или просто почивка.

При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки, достъпът до които е ограничен и са под денонощно видеонаблюдение. Така се намалява рискът от кражба на пари непосредствено след изтеглянето им или други възможни престъпления. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

Важна е предпазливостта и запазването на празничното настроение, което да не бъде помрачено от кражба на телефон, портмоне или чанта. Нека отговорно бъдат посрещнати празниците и освен в претъпкания магазин да пазим вещите си и в претъпканите паркинзи за автомобили.

Лаптопи, мобилни телефони, чанти с документи, авто CD устройства, навигационни системи и други скъпи вещи, оставени на видно място в автомобили, представляват често „обект на желание” за практикуващите особен род професии.

Не трябва да се забравя сигурността на автомобила, паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

В автомобила не се оставят на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети. Обект на престъпления са и навигационните системи. Когато слизате от автомобила, вземат се.

Много е важно да не оставяме ключовете за автомобила на таблото или в самия автомобил. Слизането дори за няколко минути, оставяйки дригателя в работен режим, създава предпоставка за бърза кражба и лесно измъкване на извършителите от местопрестъплението. А ние оставаме безпомощни в този момент, виждайки как колата потегля. Нека отговорно и грижливо да затваряме и заключваме автомобилите си, без да оставяме дамски чанти, мобилни телефони или таблети в тях, макар и за няколко минути. Понякога те се оказват фатални.

С пожелания за светли и спокойни празнични дни, Ви призоваваме към отговорност и предпазливост!