„Струма“: 6 души в кома в Благоевград, апаратите за дишане не стигат

94

Шестима пациенти са в кома в МБАЛ – Благоевград. Трима от тях са с тежки усложнения от пневмонии с дихателна недостатъчност и са поставени на апаратна вентилация в реанимацията. Информацията за тежките клинични случаи бе потвърдена от началника на реанимация д-р Любомир Димитров.

Сред приетите в тежко състояние с двустранна пневмония със затруднено дишане, изпаднала в безсъзнание, е 70-годишна зъболекарка от Разлог, пише „Струма”, цитирани от Блиц.

„Пациентката е приета по спешност през нощта”, каза д-р Димитров и уточни: „Тя е приета първо в болницата в Разлог, но предвид критичното й състояние е транспортирана с линейка за МБАЛ – Благоевград.
През деня в реанимация приехме и възрастна жена от Благоевград, която е с обострена белодробна болест и преди това е лекувана във вътрешно отделение.

43-годишен мъж от Гоце Делчев с тежко белодробно възпаление е на командно дишане повече от две седмици.
В момента в реанимация работят шест апарата за механична вентилация, или т.нар. командно дишане, които заместват спонтанното дишане при пациентите в критично състояние. При тези пациенти командното дишане е животоспасяваща процедура. Един от анестезиологичните апарати е на ремонт и за овладяване на създалата се ситуация взехме временно медицинска техника от операционната зала на гинекология.

„При нас постъпват най-тежките случаи от региона. Повече от 38 дни провеждаме интензивно лечение на пациентка с белодробно усложнение след инсулт. От 20 дни има и друг тежък случай с дихателна недостатъчност. Медицинската техника, с която разполагаме, е остаряла и амортизирана”, заяви д-р Димитров.

„Необходими са ни не само анестезиологични и дихателни апарати, но и монитори за 24-часово наблюдение на жизнените показатели. Командното дишане се използва и при пациенти след операция и други заболявания”, добави лекарят.