Внимание! Нова схема за телефонна измама в Сливен

128

ОДМВР-Сливен предупреждава за нов сценария за телефонна измама.

Днес в град Сливен 67-годишна жена е била въведена в заблуждение и измамена по следната схема:

Жената е получила обаждане на стационарния телефон от мъж, който се е представил за директор на „Енергото” като е използвал името Димитър Петров. Мнимият служител е започнал да обяснява на жената, че от нейния електромера има извършена кражба ( в конкретния случай) на 40 000 киловата. Стойността на кражбата е 6000 лева. Като следва абонатът да ги заплати в противен случай ще бъде прекъснато ел.захранването на дома за срок от 6 месеца. Повторното присъединяване ще струва 3000 лева. През това време измамникът успокоява жертвата, че не тя е откарвала тока а нейни съседи, за което е уведомена прокуратурата, но процедурата е такава и ако не иска да остане без електричество и да плаща 6000 лева, трябва да заплати 3000 лева на представител на „енергото”, който ще дойде до дома й (уж да прекъсне захранването). През това време жената дава всички свои лични данни, който са поискани- ЕГН, номер на лична карта, адрес. Измамникът я да напише молба до „Енергото”, за да не прекъсват електрозахранването и че е съгласна да заплати сумата от 3000 лева.  След дълги обяснения, че ситуацията е много страшна за жената и може да доведе до последващи неприятности мнимият директор на „енергото” я убеждава да предаде исканата сума.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ИЗМАМИ

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ!!!

АКО НА ВАШИЯ ДОМАШЕН ТЕЛЕФОН СЕ ОБАДЯТ НЕПОЗНАТИ И ВИ ПРЕДСТАВЯТ НЯКОЯ ОТ СЛЕДНИТЕ ВЕРСИИ      ИСКАТ ДА ВИ ИЗМАМЯТ

 

АКО ВИ ПОИСКАТ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ИЛИ СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ НА ВАШ БЛИЗЪК.

АКО  ВИ ПОИСКАТ СУМИ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА КОЛЕТ ОТ БЛИЗЪК В ЧУЖБИНА.

АКО ВИ ПРЕДЛОЖАТ ИЗГОДНА СДЕЛКА,  КОЯТО ЩЕ ВИ УДВОИ ПАРИТЕ И ЩЕ БЪДЕТЕ НА ПЕЧАЛБА.

АКО ВИ ГОВОРЯТ ЗА ПЕЧАЛБА ОТ ЛОТАРИЯ, ОТКУП ЗА ОТВЛИЧАНЕ И ДРУГИ.

АКО СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА ПОЛИЦЕЙСКИ СЛУЖИТЕЛИ И ВИ ПОМОЛЯТ ДА УЧАСТВАТЕ В ЗАЛАВЯНЕТО НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ, КАТО ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА ДА ХВЪРЛИТЕ ПАРИ ИЛИ ЦЕННОСТИ, КОИТО ИМАТЕ ВКЪЩИ, ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦ ИЛИ ТЕРАСА НА ЛИЦЕ, КОЕТО ВЕДНАГА ЩЕ БЪДЕ ЗАЛОВЕНО, А ПАРИТЕ ВЪРНАТИ.

 

НЕЗАВИСИМО ОТ ПОВОДА, ПО КОЙТО ВИ СЕ ОБАЖДАТНЕ СПОМЕНАВАЙТЕ ИМЕНА, ЧАКАЙТЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ, НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕДАВАТЕ НАЗОВАНИТЕ СУМИ. ПОМОЛЕТЕ ЗА МАЛКО ВРЕМЕ И НЕЗАБАВНО ПОЗВЪНЕТЕ В ПОЛИЦИЯТА ИЛИ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ ОТИДЕТЕ ЛИЧНО В НАЙ-БЛИЗКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА МВР.

ЗАПОМНЕТЕ:
Измамниците често пъти сменят сценариите.
Не се доверявайте, не давайте пари на непознати