Жена ще командва американския щит срещу руските ракети

44

За пръв път в САЩ жена е предложена начело на оперативно командване на въоръжените сили, съобщи прес-службата на Пентагона. Президентът Барак Обама е реши да повери на генерал Лори Робинсон ръководството на Северното командване, чиято задача е защита на континенталната част на американската територия.
Ако кандидатурата й бъде одобрена от Конгреса, тя ще оглави едновременно и Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (НОРАД), предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

В армията на САЩ действат 9 командвания – Северното, Южното, Централното, Европейското, Тихоокеанското, Африканското, а също три функционални – Стратегическото, Транспортното и командването за Специални операции.

Генерал Лори Робинсън, 57 г., е в авиацията от 1982 година. Служила е в бойни подразделения, щабове, учебни центрове и в самия Пентагон. В момента тя е една от трите жени с 4-звезден генералски пагони.

До момента тя отговаряше за военно-въздушните операции в Тихоокеанското командване, което обхваща територия с 36 държави и население от 3,5 милиарда души. Зоната на оперативна отговорност на това командване покрива 52% от територията на Земята.

Зад гърба си представителката на слабия пол има 900 полети в самолети, оборудвани със системи за радиоелектронно разузнаване и радиолокационно откриване и управление. В същото време тя не е пилот, нейната военна специалност е управление на въздушния бой. Нейният мъж Дейвид Робинсън също е служил в американските ВВС и наскоро излезе в оставка с чин генерал-майор.