Роботите в най-скоро време ще се сдобият със закон

60

Япония иска да получи международно утвърждаване на „осем принципа на използването на изкуствения интелект”, сред които е запазване на човека от възможните заплахи, свързани с развитието на кибернетичния разум.
Според съобщението на агенция Киодо, този въпрос ще бъде разгледан на съвещание на министрите на информацията и комуникациите на страните от Г7 на 29-30 април в японския град Такамацу. След това Токио планира да пренесе дискусията в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Японското правителство предлага на първо място да се оформи като международна договореност положението, че всяко разработване на изкуствен интелект трябва да се основава на ненарушимия принцип на уважение към човека и изключване и на най-малките заплахи за живота и сигурността му. В същото време принципите трябва да създават благоприятни условия за разработки в областта на изкуствения интелект, за осигуряване на надеждността на такива системи. Токио предлага да се поддържа здравословна конкуренция в тази област, да се изгражда обмен на информация между програмистите и да се реши въпросът с авторските права върху музиката, литературните произведения и други продукти на изкуствения разум.

Сега вече елементи на кибернетичния интелект се използват активно при разработването на безпилотните автомобили и роботи. Към 2045 година, според оценки на правителството на Япония, този пазар ще даде в страната икономически ефект около 121 трилиона йени (над 1,1 трилиона долара). /ТАСС