Кери: САЩ са в правото си да свалят руски самолети

35

Американската армия е била в правото си да свали руските самолети, които прелетяха в близост до един от нейните военни кораби в Балтийско море, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.
В сряда два свръхзвукови бомбардировача СУ-24 преминаха буквално на метри от разрушителя „Доналд Кук” в международни води. Позицията на Москва е, че това е станало „при спазване на всички мерки за безопасност”.
Кери обаче осъди действията на руските пилоти. „Това е безотговорно. Това е провокативно. Опасно е. И по военните правила, те са можели да бъдат свалени”.
Той добави, че САЩ „няма да бъдат заплашвани в открито море” и че това съобщение е било предадено на Русия, която е предупредена за опасността при повторение на действията от тази седмица.
От НАТО също определиха инцидента като „провокативен акт” и посочиха, че според техните правила за конфликтна ситуация командващият на място може „да упражни значителна субективна преценка”.
Капитанът на разрушителя „Доналд Кук” Рик Хофман посочи, че САЩ не се намират в положение на война и за това, той не е отвърнал на руската провокация.
„Ако видите приближаващ се самолет и можете да го идентифицирате и смятате, че не е въоръжен, и ако не видите никакви признаци, показващи, че към кораба е изстреляна ракета, не е необходимо да се прави нищо“. Хофман допълни, че „не е необходимо хора да бъдат убивани само заради това, че ви дразнят“.
Междувременно норвежката медийна група NRK публикува компютърни изображения на радиолокационната система „Глобус“ в град Вадьо. Официално това е нов радар за „събиране на научна информация”.
Според NRK обаче той е директно свързан с американската радиолокационна система във Флорида, като и двете станции са подчинени на Първа ескадрила за космически контрол в Колорадо. Тя пък е част от системата за ранно предупреждение за ядрени атаки срещу САЩ.