До 3000 лв. глоба за участие в гонка. Ето и новите ограничения

blank
Снимката е илюстративна

Според предложенията за промени в Закона за движението по пътищата между първо и второ четене, на водачите, които участват или организират нерегламентирани автомобилни състезания, ще им бъдат отнемани книжките за срок от 6 до 12 месеца и ще бъдат глобявани от 1000 до 3000 лева. Това каза пред телевизия „Евроком“ председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев от ДБГ.
През март депутатите отхвърлиха предложението наПетър Славов (РБ) за солени глоби при състезания по пътищата. Основна теза на народните представители тогава беше, че няма няма точна дефиниция що е то „гонка“.
С предложението, което направихме между първо и второ четене се прецизират текстовете, касаещи категорията „нов водач“. На работната група между народни представители и експерти от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения и МВР се обединихме около дефиницията, че нов водач е всяко лице, което придобива кат. В за пръв път, независимо от възрастта му, обяви Ананиев.
„На работната среща се обсъдиха и останалите мерки, които предложихме да важат за новите водачи. Ние предложихме ограничение в мощността на автомобилите, които те ще имат право да управляват – до 75 kW, като от МВР – Пътна полиция предложиха да се добави и ограничение в кубическите см. – до 1 200 куб. см. По време на срещата да се обсъди и варианта да се позволява на новите водачи да шофират и по-мощни автомобили, но само в присъствието на придружител“, каза днес, 15 април, депутатът.
Ананиев допълни, че по време на дискусиите между Комисията по транспорт и МВР е постигнат консенсус и за идеята за въвеждането на изискване за зимни гуми. Вариантът, около който се обединихме, е, че между 1 декември и 1 март гумите трябва да са с грайфер по-голям или равен на 4 мм, а при зимни условия на пътя (сняг или лед) – с гуми, предназначени за зимни условия или с летни гуми с вериги, разясни депутатът.
По отношение на увеличаването на санкциите, които РБ предлага, Ананиев каза, че едни от най-тежките катастрофи през последните години са причинени от неправоспособни водачи. „Всяка седмица Пътна полиция залавя по 600 нарушители без книжки, които или никога не са имали, или им е отнета и продължават да карат. В обхвата на санкциите попадат точно тези шофьори, като в момента глобата е между 100 и 300 лева, а нашето предложение е тя да бъде между 1000 и 1500 лева, а при повторно нарушение – от 3000 до 5000 лева“, каза още реформаторът.

actualno.com