САЩ опрощава студентските заеми на почти 400 000 висшисти

23

След като наскоро стана ясно, че огромен процент от кредитираните от министерството на образованието на САЩ висшисти никога не са облужвали заема си или имат просрочени задължения, държавното ведомство обяви нова програма, според която заемите за нетрудоспособни кредитирани лица ще могат да бъдат опростени, предаде Market Watch. От институцията вече са изпратили писма, уведомяващи 387 000 души, че могат да се възползват от новите условия, посочват от самото министерство.

Освен възможността да не изплащат заемите си, кредитираните от министерството висшисти с инвалидност ще могат да се възползват от преференциална процедура за подаване на документи за опростяване на задълженията им. От тях ще се изисква просто да попълнят и подпишат бланката, изпратена от министерството на образованието, и да я върнат в писмо до администрацията.

Ако всеки от висшистите с инвалидност, на които министерството на образованието на САЩ е изпратило уведомление за новата програма, се възползва от възможността кредитът му да бъде отписан, сумата, която ведомството ще изгуби, ще надхвърли 7,7 милиарда долара, показват данни от самата институция. Понастоящем 179 000 души от почти 400-те хиляди, които могат да се възползват от програмата, са в състояние на фалит по задълженията си. От тях 100 000 са непосредствено заплашени от спиране на социалните помощи и загуба на данъчните облекчения за инвалидност.

Представители на институцията посочиха, че новата програма не е особено популярна сред висшистите в страната, като се очаква изпращането на писма лично до индивидите, които могат да се възползват от възможността кредитите им да бъдат отписани, да популяризира идеята на министерството.

Въпреки очакванията на ведомството обаче мнозина икономисти разкритикуваха правителствената програма, посочвайки, че тя е неадекватен инструмент за разрешаване на проблема с балона на студентските кредити в страната, създаден от самата държавна институция. Към момента размерът на студентските кредити, опуснати от министерството на образованието, достигна 1,2 трилиона долара. Така студентските заеми в САЩ се подреждат на второ място по размер, само следипотечните кредити.

Сред икономистите, които разкритикуваха действията на ведомството, е бившият експерт от Федералния резерв и настоящ икономист в Amherst Pierpont SecuritiesСтивън Стенли. „Студентските заеми в САЩ са една бавно тиктакаща бомба със закъснител“, коментира той. Същевременно от Бюджетния офис на Конгреса на страната посочиха, че програмата ще струва на американските данъкоплатци нови поне 39 милиарда долара през идното десетилетие, при това само за заемите, отпуснати през 2015 г. и през следващите години.